Η ΕΤΕπ καθυστερεί την απόφαση για το δάνειο του Αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου

Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017 16:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ

Ο αγωγός θα αποτελέσει μέρος του τεράστιου έργου Southern Gas Corridor, ενός δικτύου αγωγών που θα συνδέει την Ευρώπη με τους πόρους του Αζερμπαϊτζάν, διασχίζοντας και τη βόρεια Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανέβαλε την απόφαση σχετικά με το δάνειο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στον αμφιλεγόμενο Αδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, αφού το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας επέμεινε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει το έργο.

Ο αγωγός θα αποτελέσει μέρος του τεράστιου έργου Southern Gas Corridor, ενός δικτύου αγωγών που θα συνδέει την Ευρώπη με τους πόρους του Αζερμπαϊτζάν, διασχίζοντας και τη βόρεια Ελλάδα.

Οι υπεύθυνοι του έργου βασίζονται στην ΕΤΕπ για τη χορήγηση του μεγαλύτερου δανείου στην ιστορία της τράπεζας της Ε.Ε., ύψους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ωστόσο, αργά την Τρίτη, το συμβούλιο της τράπεζας ανέβαλε τη λήψη απόφασης σχετικά με το δάνειο, αναφέροντας την ανάγκη να εξεταστεί το έργο πιο στενά. Ως αποτέλεσμα, το δάνειο δεν θα εγκριθεί ή απορριφθεί πριν από τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, αφού ήδη έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια διαβουλεύσεων.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την καθυστέρηση της απόφασης, αποδίδοντάς την στην αυξανόμενη κοινωνική δράση. Τις τελευταίες ημέρες, περισσότερα από 4.000 άτομα ήρθαν σε επαφή με υψηλά ιστάμενους της ΕΤΕπ για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο, το οποίο σκοπεύει μεταξύ άλλων να μειώσει την ευρωπαϊκή εξάρτηση στο ρωσικό φυσικό αέριο, όχι όμως σε μεγάλο ποσοστό.

Το έργο έχει προκαλέσει κριτική εξαιτίας της εξάρτησης του από χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία, παρά τις τεκμηριωμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτές. Εξάλλου, οι αγροτικές κοινότητες στη νότια Ιταλία, όπου ο αγωγός έχει προγραμματιστεί να καταλήξει, έχουν επίσης διαμαρτυρηθεί για τις καταστρεπτικές κατασκευαστικές εργασίες.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή