Αρχεία του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες δωρεάν στο διαδίκτυο

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 21:54
UPD:22:06
A- A A+

Το «Harry Ransom Center», ίδρυμα λογοτεχνικής καταγραφής του Πανεπιστημίου του Τέξας, παρουσίασε στο διαδίκτυο περισσότερα από 27.500 έγγραφα, κυρίως χειρόγραφα, σημειωματάρια, επιστολές και φωτογραφίες του Κολομβιανού Νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Πανεπιστημίου, οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν δωρεάν στα αρχεία, πολλά από τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται χειρόγραφα δέκα βιβλίων του συγγραφέα καθώς και ένα κείμενο 32 σελίδων που προοριζόταν για να συμπληρώσει τον δεύτερο τόμο των απομνημονευμάτων του.

«Η μητέρα μου, ο αδελφός μου κι εγώ ανέκαθεν θέλαμε τα αρχεία του πατέρα μου να φτάσουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό», σχολίασε ο Ροντρίγκο Γκαρσία, ένας από τους γιους του Μάρκες.

«Τα ντοκουμέντα αυτά καλύπτουν διάστημα μισού αιώνα και αποκαλύπτουν την ενέργεια και την πειθαρχία του Γκαρσία Μάρκες, παρέχοντας μια ιδιαίτερη ματιά στο έργο του, την οικογένειά του, τις φιλίες του και την πολιτική», ανέφερε η Jullianne Ballou,  υπεύθυνη του προγράμματος στο «Harry Ransom Center», το οποίο αγόρασε τα αρχεία έναντι 2,2 εκατ. δολαρίων τον Νοέμβριο του 2014, λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Μάρκες, τον Απρίλιο του ίδιου έτους, στο Μεξικό.

Ο Μάρκες, ο οποίος για δεκαετίες ζούσε μόνιμα στο Μεξικό, ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος. Θεωρείται ως ο συγγραφέας που μέσα από τα μυθιστορήματα και τις νουβέλες του -όπως τα «Εκατό Χρόνια Μοναξιά», «Κακιά Ώρα» και  «Φθινόπωρο του Πατριάρχη»- καθόρισε το είδος του μαγικού ρεαλισμού.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή