Σε αναζήτηση της χρυσής τομής

Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 07:00
UPD:07:45
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Δημήτρη Η. Χατζηδημητρίου
dhatz@naftemporiki.gr

Δεν είναι έκπληξη ότι οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς/Σοσιαλδημοκρατίας προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Παρά τα προβλήματά του, την πολιτική απομείωσή του, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί -ακόμη και σε πείσμα όσων επιμένουν να το ταυτίζουν μόνο με τα αρνητικά της μεταπολίτευσης- να παραμένει η μόνη συγκροτημένη πολιτική δύναμη του χώρου, με στελέχη και ψηφοφόρους που δεν βολεύονται σε ρόλους συμπληρωματικούς και δεν παραιτούνται από τη διεκδίκηση της επανασύνδεσής τους με τα «μεγάλα πλήθη και τα μεγάλα ακροατήρια».  Έκπληξη ήταν η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής, καθώς δεν είχε υπολογιστεί από τα επιτελεία των υποψηφίων -και τους ερευνητές- το βάθος και ο βαθμός της οργής των πολιτών από μια πολιτική που την αντιλαμβάνονται ως εξαπάτησή τους.

Η συμμετοχή τους στην κάλπη ήταν η απάντησή τους και η ψήφος τους κατευθύνθηκε σε εκείνους που μπορούν να εγγυηθούν την ανασυγκρότηση της παράταξης, με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η εκλογή του νέου επικεφαλής δεν είναι μια υπόθεση του ΠΑΣΟΚ. Την Κυριακή, οι πολίτες δεν καλούνται να αναδείξουν πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά το πρόσωπο εκείνο που θα αναλάβει να υλοποιήσει την απόφαση του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τον περασμένο Ιούλιο, για τη δημιουργία του νέου φορέα της παράταξης.

Όσοι ενδιαφέρονται για τη συγκρότησή του αναγνωρίζουν ότι «η σοσιαλδημοκρατία χρειάζεται επειγόντως ένα νέο ρεαλιστικό αφήγημα που θα στηρίζεται στη συμμαχία των υγιών παραγωγικών δυνάμεων που μπορούν να δημιουργήσουν νέο πλούτο με τις κοινωνικές ομάδες που βίαια περιθωριοποιούνται».

Οι πολίτες που ψήφισαν προχθές δεν επιθυμούν μια επιστροφή στο παρελθόν, αλλά και δεν επιδιώκουν την απόλυτη άρνηση και μίζερη απαξίωση ενός παρελθόντος που δεν είχε μόνο σκοτεινές πλευρές.

Οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας δεσμεύονται από τις αποφάσεις του Συνεδρίου της ΔΗΣΥ, όπως και οι υπόλοιποι διεκδικητές του α’ γύρου δεσμεύονται να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Άλλωστε, αυτό επιβάλλει και ο σεβασμός στους 210.505 πολίτες που ψήφισαν την Κυριακή. Κι αυτό, μεταξύ των υπολοίπων επτά, αφορά πρωτίστως στους κ.κ. Γιώργο Καμίνη και Σταύρο Θεοδωράκη, οι οποίοι και προτάσεις παρουσίασαν και ικανό αριθμό πολιτών, για τους στόχους τους, έπεισαν.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή