Αισιοδοξία στην κυβέρνηση πως θα «ξεκολλήσει» η επένδυση στο Ελληνικό

Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017 20:42
UPD:20:45
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr

Αισιοδοξία ότι την Τρίτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει θετικά και θα «ξεκολλήσει» η επένδυση στο Ελληνικό, έστω και με αστερίσκους που όμως δεν θα εμποδίζουν τη συνέχεια, εκφράζουν κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα, δεν αντιμετωπίζουν ως σοβαρό εμπόδιο την προσφυγή των δύο οικολογικών οργανώσεων για τις δασικές εκτάσεις και εκτιμούν ότι μετά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ, τα προβλήματα θα εκλείψουν και η επένδυση θα προχωρήσει, με επόμενα βήματα την έκδοση της υπουργικής απόφασης από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου -η οποία την Τρίτη θα είναι στο Βερολίνο για να λάβει μέρος σε παράσταση του γνωστού σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ουίλσον- και  κατόπιν του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Στο παρασκήνιο έχουν γίνει -σύμφωνα με πληροφορίες- όλες οι απαραίτητες κινήσεις και έχουν ασκηθεί έντονες πιέσεις, προκειμένου να μην υπάρξει άλλη αναβολή ή ακόμα περισσότερο αρνητική απόφαση, η οποία θα ανοίξει μεγάλο πολιτικό ζήτημα. Είναι χαρακτηριστικό της σημασίας που αποδίδει στη συνεδρίαση του ΚΑΣ το Μαξίμου, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει άμεση ενημέρωση για την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στη Βάρνα όπου θα βρίσκεται για την τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας που πραγματοποιείται για πρώτη φορά.

Η προηγούμενη γνωστή κίνηση στο προσκήνιο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ήταν η έκτακτη σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου ώστε να υπάρξει απόφαση - μήνυμα για συνέχιση της επένδυσης, αλλά και προειδοποίηση προς τα στελέχη που στέκονται κατά.

Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν ότι υπάρχει plan b και άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης σε περίπτωση που το ΚΑΣ αναβάλει και πάλι την απόφασή του ή αποφασίσει αρνητικά. «Δεν θα καταργήσουμε τον αρχαιολογικό νόμο» σημειώνουν.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή