«Τεράστια στροφή στα δεξιά το αποτέλεσμα των εκλογών» λέει ο Α. Τρόοστ

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017 16:02
UPD:16:03
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο σχηματισμού του λεγόμενου συνασπισμού "Τζαμάικα" αναφέρει: «Υπήρχε η πιθανότητα να σχηματισθεί κυβέρνηση μόνο από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους και αυτό θα ήταν πολύ χειρότερο. Θα ήταν θανατηφόρο. Τώρα οι Πράσινοι θα πρέπει να δώσουν τουλάχιστον το στίγμα τους».

Εξαιρετικά λυπηρό χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών ο Άξελ Τρόοστ, αντιπρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς, όπως σχολιάζει, πιστοποιεί «μία τεράστια στροφή προς τα δεξιά». Επισημαίνει δε ότι το πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη νότια Ευρώπη δεν εξαρτάται από το τι θα γίνει ειδικά στην Ελλάδα, αλλά από τη συνολική κατεύθυνση της Ευρωζώνης, ενώ δεν βλέπει να τίθεται θέμα "Grexit" στις διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό.  

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο σχηματισμού του λεγόμενου συνασπισμού "Τζαμάικα" αναφέρει: «Υπήρχε η πιθανότητα να σχηματισθεί κυβέρνηση μόνο από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους και αυτό θα ήταν πολύ χειρότερο. Θα ήταν θανατηφόρο. Τώρα οι Πράσινοι θα πρέπει να δώσουν τουλάχιστον το στίγμα τους».

Επισημαίνει δε πως «στο ρεύμα προς τα δεξιά πρέπει να προστεθεί και τo Φιλελεύθερο κόμμα (FDP), διότι ενώ σε άλλα θέματα είναι μετριoπαθές στα οικονομικά και στα ευρωπαϊκά θέματα βρίσκεται δεξιότερα του Xριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU).

Ο αριστερός πολιτικός χαρακτηρίζει όμως ως θετική εξέλιξη για το κόμμα του το μισό εκατομμμύριο ψήφων που πήρε παραπάνω, κυρίως στα δυτικά κρατίδια, «ακόμα και σε προβληματικά όπως είναι η Βαυαρία ( 6,5%), στο δε Μόναχο πάνω από το 8%» και προβλέπει «την εδραίωση τη Αριστεράς στα κρατίδια αυτά».

 Επισημαίνει επίσης ότι «πολλά από τα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης που ανέδειξε ο κ. Σουλτς ήταν σωστά, αλλά πολιτικά δεν υπήρχε η βούληση να εφαρμοστούν», ενώ «θέματα, όπως η αύξηση του φόρου των μεγάλων εισοδημάτων ή ο φόρος περιουσίας δεν ετέθησαν μάλιστα συνειδητά και έτσι έχασε σε αξιοπιστία». Το κόμμα του «εκτιμά οτι ο τρικομματικός συνασπισμός σ. Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων) θα είναι μια αδύναμη κυβέρνηση και θα αμφιταλαντεύεται επειδή οι διαφορές είναι πάρα πολύ μεγάλες» και ότι «αυτό θα είναι ιδεώδες για το AfD διότι θα ασκεί διαρκώς θορυβώδη κριτική στο Κοινοβούλιο και πιθανόν θα εδραιώνεται. Ιδίως επειδή θα είναι παρόν ως τρίτο κόμμα όχι μόνο στο Κοινοβούλιο και τις επιτροπές του, αλλά θα προβάλλεται συνέχεια και από τα ΜΜΕ και θα διαδίδει έτσι τις απόψεις του», όπως τονίζει.

  Κατά την γνώμη του οι τρεις εν δυνάμει εταίροι «θα διαπραγματεύονται μέχρι την τελευταία στιγμή και πιθανόν να καταλήξουν (στο σχηματισμό κυβέρνησης) κάνοντας αμοιβαίες υποχωρήσεις», αλλά φοβάται ότι «θα γίνει μια μεγάλη υποχώρηση στο θέμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Δεν πιστεύει όμως ότι το Grexit θα τεθεί στις διαπραγματεύσεις, διότι οι Φιλελεύθεροι προεκλογικά «δεν το προέβαλαν ιδιαίτερα ώστε να τεθεί ως όρος. Δεν είναι άλλωστε δυνατό, εξηγεί, διότι θα επρόκειτο για μια μονομερή απαίτηση ενός γερμανικού κόμματος με την οποία κανένας ευρωπαϊκός ή διεθνής θεσμός δεν θα συμφωνούσε μετά από τόσες σκληρές προσπάθειες που έχουν γίνει.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή