Ντέισελμπλουμ: Θέλω να ολοκληρώσω τη θητεία μου στην προεδρία του Eurogroup

Λήγει στα μέσα Ιανουαρίου 2018
Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017 17:22
UPD:17:33
INTIME NEWS/European Union

Να παραμείνει πρόεδρος του Eurogroup μέχρι το τέλος της θητείας του, δηλαδή μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου του 2018, ακόμη και αν δεν είναι πλέον υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, δήλωσε ότι επιθυμεί ο Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών των 19 χωρών - μελών της Ευρωζώνης στο Ταλίν της Εσθονίας, ο κ. Ντέισελμπλουμ είπε ότι σκοπεύει «ό,τι και αν συμβεί» να ολοκληρώσει τη θητεία του. Ο 51χρονος Ολλανδός πολιτικός είναι πρόεδρος του Eurogroup από τον Ιανουάριο του 2013. Στα μέσα του 2015 η θητεία του ανανεώθηκε από τους ομολόγους του των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάρτιο του 2017 στην Ολλανδία το κόμμα του, οι κεντροαριστεροί Εργατικοί, υπέστη πανωλεθρία και είναι εξαιρετικά αμφίβολη η συμμετοχή του σε νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Μέχρι σήμερα τη θέση του προέδρου του Eurogroup κατείχε πάντα ένας εν ενεργεία υπουργός.

Προς το παρόν τα ολλανδικά κόμματα δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ένας από τους πιθανούς διαδόχους του κ. Ντέισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup είναι ο κεντροδεξιός Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Όταν ρωτήθηκε πάντως, ο κ. Λεμέρ απάντησε ότι «έχουμε έναν πολύ καλό πρόεδρο», ενώ εκτίμησε ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα να γίνει συζήτηση περί διαδοχής.

Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), χαρακτήρισε τον κ. Ντέισελμπλουμ «φανταστικό πρόεδρο» και πρόσθεσε, αναφερόμενος στην αποχώρησή του: «Ξέρουμε τι χάνουμε αλλά δεν ξέρουμε τι θα αποκτήσουμε».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή