Η Τουρκία αισθάνεται «προδομένη από την Ε.Ε.»

Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 19:51
UPD:19:52
EPA/JAKUB GAVLAK

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ.

Η Άγκυρα αισθάνεται προδομένη από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν δηλώσει ότι πρέπει να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας στο μπλοκ, ωστόσο η Τουρκία εξακολουθεί να ελπίζει ότι τελικά θα ενταχθεί στην Ένωση, τόνισε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν πρέπει να ενταχθεί στην Ε.Ε. και οι ενταξιακές συνομιλίες πρέπει να τερματιστούν. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν βλέπει καμία προοπτική στο «άμεσο μέλλον» για ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Τσελίκ δήλωσε ιδιαίτερα έκπληκτος από την τοποθέτηση Γιούνκερ και αναρωτήθηκε τι έχει κάνει ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη βελτίωση των σχέσεων.

«Μας προκάλεσε έκπληξη ακούγοντας τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ», τόνισε ο Τούρκος υπουργός, μιλώντας μέσω μεταφραστή.

«Τι έχει κάνει ο κ. Γιούνκερ, σε ποια γιγαντιαία βήματα έχει προχωρήσει για να βρει λύσεις να φέρει πιο κοντά την Ε.Ε. και την Τουρκία; Αυτή είναι η ερώτησή μου», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε όντως απογοητευμένοι από τη Μέρκελ και κάποιους άλλους στην Ε.Ε.: σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους στην ιστορία μας μείναμε μόνοι μας από τους φίλους και τους σύμμαχους μας», επισήμανε, ενώ σε ερώτηση αν η Τουρκία αισθάνεται προδομένη, απάντησε: «Ναι».

Για να τερματιστούν επίσημα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στο μπλοκ θα χρειαστεί η ομόφωνη στάση των κρατών-μελών, η οποία δεν υφίσταται, αν και η στήριξη της πλειοψηφίας αρκεί για την αναστολή τους.

Ο Τσελίκ ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει να συγκληθεί μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ και της Τουρκίας για τη βελτίωση των σχέσεων.

«Η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο της να αποτελέσει πλήρες μέλος της Ένωσης: Είμαστε πρόθυμοι και διατεθειμένοι να βρούμε λύσεις να προχωρήσουμε μπροστά», είπε.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή