Στο πλευρό των αποσχιστών της Καταλονίας ο Ασάνζ των WikiLeaks

«Δάκτυλος» Τραμπ - Πούτιν;
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 12:46
UPD:13:12
REUTERS/Peter Nicholls

Ο Τζ. Ασάνζ έχει αναδείξει το καταλανικό ζήτημα ως ένα από τα κεντρικά θέματα του κοινωνικού του προβληματισμού κατά τις προηγούμενες εβδομάδες. 

Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ παραδέχθηκε ότι συνεργάζεται για την προστασία του ιστότοπου που εγκατέστησε η καταλανική κυβέρνηση για το δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία την 1η Οκτωβρίου και το οποίο έκλεισαν οι ισπανικές αρχές κατόπιν δικαστικής εντολής.

«Έχουμε μεγάλη εμπειρία στο να παραλύουμε την όποια καταχρηστική λογοκρισία. Είμαι ευτυχής που βοηθώ να προστατεύσουμε το δικαίωμα δημοσίευσης του ιστοτόπου #Catalonia για το δημοψήφισμα», τονίζει ο Τζ. Ασάνζ σε σχόλιό του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Μετά το κλείσιμο κατόπιν δικαστικής εντολής του ιστοτόπου για το δημοψήφισμα, ο πρόεδρος της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ ανακοίνωσε ότι η «Γκοβέρν» θα ανοίξει νέο ιστότοπο (www.ref10ct.cat και www.ref1oct.eu) όπου θα ανακοινώνονται οι δημοσιεύσεις του προηγούμενου ιστότοπου.

Ο Τζ. Ασάνζ έχει αναδείξει το καταλανικό ζήτημα ως ένα από τα κεντρικά θέματα του κοινωνικού του προβληματισμού κατά τις προηγούμενες εβδομάδες. Ο ιδρυτής των WikiLeaks, ο οποίος εξακολουθεί να παραμένει έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, είχε επιτεθεί κατά της ισπανικής κυβέρνησης και των αποφάσεων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, με αναρτήσεις του στα μέσα δικτύωσης. Σε μία από αυτές στο Twitter είχε φθάσει ακόμη και να παρομοιάσει την επιχείρηση ακύρωσης του καταλανικού δημοψηφίσματος με την καταστολή των φοιτητικών εξεγέρσεων στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, το 1989.

Ο αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας έσπευσε πρόσφατα να επαινέσει την συστράτευσή του στον καταλανικό σκοπό: «Ευχαριστούμε Τζούλιαν για το φως που χύνεις προς όφελος της αλήθειας στη διάρκεια αυτών των αποφασιστικών ημερών», τονίζει σε Twitter του ο κ. Τζουνκέρας.

Ωστόσο, η στάση του Τζ. Ασάνζ έχει προκαλέσει και πολλές αντιδράσεις, όπως τεκμαίρεται από τον διαδικτυακό διαξιφισμό του για το καταλανικό με τον γνωστό συγγραφέα Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε.

«Δάκτυλος» Τραμπ - Πούτιν;

Πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό El Confidencial εξηγεί ότι η ένταξη του Ασάνζ στον σκοπό της καταλανικής ανεξαρτησίας ενισχύθηκε μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Ρεπουμπλικανό βουλευτή Ντέινα Ρόρμπαχερ στις 16 Αυγούστου, την οποία επιβεβαιώνει και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Το μέλος του Κογκρέσου είναι στενά προσκείμενο στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και είναι διαπρύσιος υποστηρικτής του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ είναι και συχνός συνομιλητής του προέδρου της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ.

Ο Ρόρμπαχερ, που γνωρίζει προσωπικά και τον Βλ. Πούτιν, πιθανολογείται ότι βρίσκεται πίσω από τον ‘φιλοκαταλανισμό’ του Τζ. Ασάνζ και αυτή η στάση, σύμφωνα με το περιοδικό, ενδέχεται να συνδέεται με την προσπάθεια των ρωσικών συμφερόντων να αποσταθεροποιήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που απορρίπτει έντονα ο ιδρυτής των WikiLeaks.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή