Η αγωνία του σκέπτεσθαι ως άλλος

Ομαδική έκθεση «Think of me» της εικαστικής πλατφόρμας #Rest@rt στην Aqua Gallery, στη Σαντορίνη
Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 11:20
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Συνεχίζοντας τις δράσεις της στα ελληνικά νησιά, η δημοφιλής εικαστική πλατφόρμα #Rest@rt Contemporary Art Platform παρουσιάζει στην Aqua Gallery, στον Πύργο Σαντορίνης, την ομαδική εικαστική έκθεση «Think of me», η οποία θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου.

Σε επιμέλεια του Κωνσταντίνου Βαφειάδη, καλλιτεχνική διεύθυνση της Κέλλυς Αθανασιάδου και concept - οργάνωση του Δημήτρη Λαζάρου, η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής 25 σύγχρονων δημιουργών, τα περισσότερα φτιαγμένα ειδικά για το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Άρρητη κραυγή αναζήτησης κάποιας απόκρισης στο σύμπαν της σιωπής

Ο ιστορικός τέχνης και εικαστικός Κωνσταντίνος Βαφειάδης σημειώνει: «“Think of me” σημαίνει κοινωνία, άρα ταύτιση με την ετερότητα των άλλων. Σημαίνει την αγωνία του σκέπτεσθαι ως άλλος, πέρα από τα σαθρά όρια του υποκειμενισμού, από τον αυτό - εγκλεισμό στη θλιβερή ειρκτή του Εγώ. Στην τέχνη, και δη στην εικαστική πράξη, η διαδικασία του σκέπτεσθαι ως άλλος, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την υπέρβαση της ταυτότητας του Εγώ, για την υπέρβαση της μάταιης αυτό - αναφοράς που το Εγώ ενέχει. Αφορά δε, επίσης, στην αναζήτηση των διαστάσεων της συνείδησής μας και στην αποτύπωση των οντοτήτων της ψυχολογικής μας πραγματικότητας, δηλαδή την καταγραφή των πραγματικοτήτων που καθένας από μας μορφοποιεί και καθιερώνει.

Τα έργα της παρούσης έκθεσης μαρτυρούν, πολυειδώς, τις ανωτέρω διαστάσεις του σκέπτεσθαι. Σε ορισμένα από αυτά, ο εγκλεισμός της ύπαρξης και της συνακόλουθης διάθεσης προς ταύτιση των επιμέρους τμημάτων της ύπαρξής μας είναι άκρως ορατός. Σε άλλα, η χειρονομιακή γραφή αποτυπώνει τη ματαιότητα της εξωστρέφειας. Όλα, όμως, συνιστούν άρρητη κραυγή αναζήτησης κάποιας απόκρισης στο σύμπαν της σιωπής».

Με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής σύγχρονης τέχνης

Η εικαστική πλατφόρμα #Rest@rt τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και οι εκθέσεις, που παρουσιάζονται στο πλαίσιό της, έχουν σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής σύγχρονης τέχνης και τη δημιουργία μιας υψηλού επιπέδου πολιτιστικής παροχής στους διεθνείς επισκέπτες των χώρων, με τους οποίους η πλατφόρμα συνεργάζεται.

PICASA

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της γλύπτριας Kelly, το #Rest@rt έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές, τόσο για το επίπεδο των έργων που φιλοξενεί, όσο και για τον τρόπο που αξιοποιεί εικαστικά τους χώρους, όπου παρουσιάζονται οι εκθέσεις. Στην πλατφόρμα, συμμετέχουν περισσότεροι από εκατό σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες. Στο κοινό, εκτίθενται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, βιντεοπροβολές και εγκαταστάσεις.

Άλλες δράσεις της πλατφόρμας παρουσιάζονται ήδη στις βίλες του πολυτελούς καταλύματος North Luxury Villas στον Πύργο Σαντορίνης και στο ξενοδοχείο «Lindos Blu Luxury Hotels and Suites» στη Ρόδο.

Επιχειρηματική σύνδεση μεταξύ πολιτισμού και τουρισμού

Η Κέλλυ Αθανασιάδου

Εξηγώντας για ποιον λόγο οι επιχειρηματίες του τουρισμού φιλοξενούν το #Rest@rt στους χώρους τους, η Κέλλυ Αθανασιάδου μάς αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μέσα από τη συντονισμένη δράση της πλατφόρμας, παρέχεται στους συνεργάτες μας μια ολοκληρωμένη υπηρεσία παραγωγής εικαστικών δρώμενων, που αναλαμβάνει όλα τα στάδια - από την οργάνωση μέχρι την εκτέλεση. Το #Rest@rt είναι ένα σύνολο εκθέσεων σύγχρονης τέχνης, όπου συμμετέχουν πάνω από εκατό διακεκριμένοι Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες. Οι μεταφορές των έργων στους χώρους των εκθέσεων, οι μετακινήσεις των καλλιτεχνών στα νησιά, η επιμέλεια του κάθε project που παρουσιάζεται στο κάθε ξενοδοχείο, το στήσιμο της εκάστοτε έκθεσης, οι εκδόσεις των καταλόγων μας και, φυσικά, το ευρύ επικοινωνιακό δίκτυο της πλατφόρμας, αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πακέτο στον τομέα του art management, που συμβαδίζει με τις αρχές του Global Sustainable Tourism Council. 

Η πλατφόρμα αξιοποιεί τους διαθέσιμους χώρους των καταλυμάτων και δημιουργεί χώρους τέχνης, αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική τους διεύθυνση. Απευθύνεται σε όσους επιχειρηματίες παρακολουθούν και συγχρονίζονται με τις μελέτες που προσδιορίζουν πώς οι τάσεις του αγοραστή τουριστικού καταλύματος στρέφονται στην οικολογία και τον πολιτισμό ως στοιχεία διαφοροποίησης. Αναβαθμίζοντας, λοιπόν, το intellectual επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, οι επιχειρηματίες αυτοί επενδύουν στη σύγχρονη τέχνη και δημιουργούν χώρους, όπου παρουσιάζεται η εξαιρετική ελληνική εικαστική δραστηριότητα, ενώ, ταυτόχρονα, αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με τη σύνδεση του εμπορικού τους ονόματος με μια δημοφιλή δράση πολιτισμού.

Οι καλλιτέχνες

Στην έκθεση «Think of me», συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αντζουλίδης Αντώνης, Αποστόλου Μάγδα, Βαφειάδης Κωνσταντίνος, Γκινάκη Αναστασία, Δραγάτση Λουκία, Δραγάτση Φρύνη, Δρίτσας Γιώργος, Κανέλλου Εβίτα, Καράλη Αγγέλα, Κωνσταντίνου Πένυ, Λουκίδη Χριστίνα, Μαναβή Πένη, Μπλούκου Βασιλική, Μπόμπορη Αγγελική, Μπόνη Σοφία, Οθωναίου Φωτεινή, Παπαδοπούλου Σοφία, Πάστρα Μαρία, Πετρανάκη Αλεξάνδρα, Ράπτη Νάντια, Σταύρου Σοφία, Σωτήρχος Στάθης, Τουλιάτου Κερασιά, Φίλη Μαρία, Χρυσανθόπουλος Αριστείδης.

Πληροφορίες

Art Hotel: Πύργος Σαντορίνης - Κυκλάδες, τηλ.: 2286 030845.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή