Έκτακτη σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ τη Δευτέρα για την Ιερουσαλήμ

Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017 22:33
UPD:22:44
EPA/PETER FOLEY

«Η συνεδρίαση αυτή θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε επειγόντως για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να στηριχθεί η αποκλιμάκωση» δήλωσε ο Σουηδός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Καρλ Σκάου.

A- A A+

Εκτάκτως συνέρχεται το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα μετά από αίτημα της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Αιγύπτου, για να συζητήσει την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ, όπου συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, τις οποίες πυροδότησε η επιβολή από τις ισραηλινές αρχές νέων μέτρων ασφαλείας στην είσοδο της Πλατείας των Τζαμιών, του τρίτου ιερότερου τόπου του ισλάμ.

«Η συνεδρίαση αυτή θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε επειγόντως για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να στηριχθεί η αποκλιμάκωση» δήλωσε ο Σουηδός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Καρλ Σκάου.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα κατά τις συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη, ενώ τρεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στο σπίτι τους σε εβραϊκό οικισμό κοντά στην Ραμάλα.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε  το Ισραήλ και την Ιορδανία «να συνεργασθούν για την εξεύρεση λύσεων για την διατήρηση της ασφάλειας για όλους» στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί επίσης από τις δύο χώρες να ενεργήσουν «για τον σεβασμό του ιερού χαρακτήρα των ιερών τόπων και τη διατήρηση του στάτους κβο» στην Πλατεία των Τζαμιών (του Ορους του Ναού για τους εβραίους), το οποίο επιτάσσει ότι οι μουσουλμάνοι μπορούν να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στον τρίτο ιερό τόπο του ισλάμ, ενώ οι εβραίοι μόνο καθορισμένες ώρες, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να προσευχηθούν.

Η Ιορδανία είναι ο τοποτηρητής των ιερών μουσουλμανικών τόπων της Ιερουσαλήμ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή