Γερμανικός Τύπος: Η διάβρωση, αλλά και η ομοφωνία της Ευρώπης

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 08:47
UPD:08:52
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Το μέλλον της Ευρώπης με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και η επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκονται στο επίκεντρο των σχολίων του γερμανόφωνου Τύπου.

Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt κάνει λόγο για διάβρωση της Ευρώπης, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο «στην έλλειψη συνοχής των κρατών μελών της Ε.Ε.» κάτι που, όπως υποστηρίζει, «διαφάνηκε τόσο στην κρίση του ευρώ όσο και αργότερα στην προσφυγική κρίση».

«Ο δρόμος διαφυγής από αυτό τον κατακερματισμό είναι τώρα μια Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων, όπως στο μεταξύ ζητά και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.  Οι κυβερνήσεις στο μέλλον θα πρέπει να σχηματίζουν περισσότερες συμμαχίες των προθύμων ώστε παρά τα εμπόδια, σε θέματα όπως για παράδειγμα η κοινή πολιτική άμυνας, να μπορούν να προχωρούν. Η μέθοδος αυτή δίνει τη δυνατότητα να υπερκεράζονται δυσκολίες ωστόσο είναι και μια έκφραση ασυμφωνίας και ενέχει τον κίνδυνο να ενισχυθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις», παρατηρεί

EURONEWS

Το Spiegel σε σχόλιο του αναφέρεται στην επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην αντίθεση της Πολωνίας. «Δεν συμβαίνει συχνά να συμφωνούν τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε αμφιλεγόμενα θέματα. Η πολωνική κυβέρνηση όμως τα κατάφερε. Στο τέλος έστρεψε εναντίον της και τους πιο στενούς της εταίρους…» γράφει.

Σημειώνει ωστόσο ότι «είναι ένα καλό σημάδι ότι η πολωνική κυβέρνηση απέτυχε με την προσπάθειά της να διχάσει την Ε.Ε.» καθώς «ήταν σε όλους σαφές πως δεν επρόκειτο για θέματα ουσίας αλλά για μια εκδικητική συμπεριφορά του ισχυρού άνδρα της Πολωνίας Γιάροσλαβ Καζίνσκι εναντίον του Τουσκ». 

Από την πλευρά της η Neue Osnabrücker Zeitung σχολιάζει: «Η Πολωνία εναντίον της υπόλοιπης Ευρώπης. Αυτή η εντύπωση δίνεται μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στο αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια ακόμα θητεία. Η αντιπαράθεση για το πρόσωπο αυτό στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. ταιριάζει με την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει η Ε.Ε. εξήντα χρόνια μετά την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης. Και αρέσει κυρίως σε έναν: στον Γιάροσλαβ Καζίνσκι».

«Η Ε.Ε. θα πρέπει στο μέλλον να καταργήσει την αρχή της ομοφωνίας. Εκβιασμοί χωρών με βέτο έκαναν κακό στην Ε.Ε.» αναφέρει η αυστριακή Der Standard προσθέτοντας: «Και δεν θα πρέπει κανείς να συγχέει την Πολωνία με την πολωνική κυβέρνηση. Αυτή χρειάζεται πίεση, όχι ο πολωνικός λαός».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή