Τετ α τετ Τραμπ - Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 11:26
UPD:11:30
EPA/JIM LO SCALZO

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η σημερινή θα είναι η πρώτη τους συνάντηση μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του. 

Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται: η κατάσταση στη Συρία, το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αλλά και το Παλαιστινιακό, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής του εποικισμού που ακολουθεί το Ισραήλ, τόσο στις κατεχόμενες περιοχές, αλλά και σε περιοχές εδαφών του Παλαιστινιακού Κράτους, όταν κι αν αυτό προσδιοριστεί και οργανωθεί.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι δεν επιθυμούν τη διαπίστωση «κενών» στο σκεπτικό μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Ουάσιγκτον για την πορεία των εξελίξεων στην προγραμματισμένη συνάντηση δύο ωρών που θα έχουν οι δύο ηγέτες στο Οβάλ Γραφείο.

Για τον συντηρητικό Νετανιάχου, που έχει συνολική κυβερνητική εμπειρία 11 ετών, χωρίς να έχει συναντηθεί επίσημα με Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι μία ευκαιρία να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό των διμερών σχέσεων, μετά το κλίμα έντασης που είχε εδραιωθεί στις σχέσεις του με τον Δημοκρατικό πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

EURONEWS

Ο Ντένις Ρος, που εξειδικεύεται στο Ιράν και ήταν συντονιστής για τη Μέση Ανατολή κατά την προεδρία του Μπιλ Κλίντον, τονίζει ότι οι δύο πλευρές έχουν ουσιαστικό συμφέρον από μια επιτυχή συνάντηση.

«Η συνάντηση θα είναι επιτυχής γιατί τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, όσο και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, έχουν μεγάλο συμφέρον να δείξουν ότι τα προβλήματα που υπήρξαν στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ προκλήθηκαν από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση και τώρα δεν υπάρχουν. Παράλληλα, θέλουν να δείξουν ότι αυτά τα προβλήματα οφείλονταν κυρίως στην προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση εννοώντας τον Μπαράκ Ομπάμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρος σε ενημέρωση που οργάνωσε ισραηλινό λόμπι στην Ουάσιγκτον (The Israel Project).

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δημοφιλή