Νέα έκκληση Π. Κουρουμπλή προς ΠΝΟ για αναστολή της απεργίας μετά τη γραπτή δέσμευση του ΥΠΟΙΚ

«Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να εξομοιώσει τους ναυτικούς με τους μισθωτούς» διαβεβαιώνει το ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του
Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2016 10:43
UPD:11:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
A- A A+

Νέα έκκληση στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να αναστείλει την απεργία και να προσέλθει σε διάλογο απηύθυνε ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, μετά από την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσης που διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στις φορολογικές εισφορές των ναυτικών.

«Με βάση και την τελευταία, γραπτή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, εξέλειπε πλέον το επιχείρημα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για συνέχιση της απεργίας, επειδή δήθεν δεν υπήρχε γραπτή δέσμευση της κυβέρνησης ότι δε θα αλλάξει το φορολογικό καθεστώς των Ναυτικών», τονίζει το υπουργείο Ναυτιλίας σε ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει συγκεκριμένα:

«Σε συνέχεια της τοποθέτησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, σύμφωνα με την οποία 'Ο προϋπολογισμός του 2017 και ο προϋπολογισμός του 2018 θα κλείσουν χωρίς καμία αύξηση στις φορολογικές εισφορές των ναυτικών, υπογραμμίζεται ότι: η κυβέρνηση ούτε το έπραξε στο παρελθόν, ούτε σκοπεύει στο μέλλον να εξομοιώσει τους ναυτικούς με τους μισθωτούς».

Π. Κουρουμπλής: Η ΠΝΟ αποφεύγει τον διάλογο

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 ο κ. Κουρουμπλής εξαπέλυσε βολές κατά της ΠΝΟ, στην οποία καταλόγισε ότι κάθε μέρα βρίσκει και ένα επιχείρημα για να συνεχίσει την απεργία. «Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει καταλλαγή. Εγώ δεν διέκοψα τον διάλογο, τους καλώ και δεν έρχονται, αποφεύγουν να έρθουν. Όταν λύνω το θέμα, δεν καταλαβαίνω γιατί συνεχίζουν την απεργία», ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής προσθέτοντας σήμερα θα καλέσει εκ νέου τους ναυτικούς για συνάντηση.

«Έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται και καλά κάνουν αλλά στο τέλος θα βάζουν κάθε μέρα και ένα επιχείρημα για να συνεχίσουν την απεργία» υποστήριξε, για να συμπληρώσει: «Τέσσερις υπουργοί έχουν διαβεβαιώσει για το φορολογικό, τί άλλο να κάνουμε;».

Ερωτηθείς εάν σκέφτεται να προχωρήσει στο θέμα της πολιτικής επιστράτευσης ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι δεν ήθελε «να φτάσουμε στην εφαρμογή του νόμου και αυτών που προβλέπει», σημειώνοντας πάντως ότι δεν είναι σωστό να υφίστανται την ταλαιπωρία τα νησιά.

Αναστολή της απεργίας ζητούν και οι ακτοπλόοι - Δηλώνουν αντίθετοι στην αύξηση της φορολογίας των ναυτικών

Το δίκαιο του αιτήματος των ναυτικών αναφορικά με την φορολογία τους αναγνωρίζουν οι ακτοπλόοι, καλώντας ωστόσο την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να σταματήσει την απεργία.

Σε ανακοίνωση του συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) επισημαίνει: «Η πρωτοφανής σε διάρκεια απεργία της ΠΝΟ και των πληρωμάτων των ακτοπλοϊκών πλοίων έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στην καθημερινή διαβίωση των νησιωτών μας, στη διακίνηση του επιβατικού κοινού και παράλληλα στη διακίνηση εμπορευμάτων με καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία των νησιών. Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω ο ΣΕΕΝ καλεί την ΠΝΟ να διακόψει άμεσα τις απεργιακές κινητοποιήσεις αποκαθιστώντας την ομαλότητα στα νησιά μας».

Ο ΣΕΕΝ εκφράζει παράλληλα «την έντονη αντίθεσή του» σε ό,τι αφορά στην αύξηση της φορολογίας των ναυτικών, η οποία, όπως επισημαίνει, «θα έχει πολύ σοβαρές αρνητικές συνέπειες στη ναυτιλία μας, στην καλή εξυπηρέτηση και ανάπτυξη των νησιών μας, στον τουρισμό της χώρας και στην προστασία των εθνικών μας συμφερόντων σε μία εποχή εξαιρετικά δύσκολη για την πατρίδα μας».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή