Αυστραλία: Μπλόκο στο δημοψήφισμα για τον γάμο ομοφύλων

Η αντιπολίτευση ζητεί να νομοθετηθεί απευθείας από το κοινοβούλιο
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016 15:00
UPD:15:07
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
A- A A+

Βουλευτές της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης της Αυστραλίας σχεδιάζουν να μπλοκάρουν το σχέδιο του πρωθυπουργού της χώρας Μάλκομ Τέρνμπουλ να διοργανώσει δημοψήφισμα για το θέμα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών.

Ο κ. Τέρνμπουλ επιθυμεί να θέσει το θέμα στην κρίση των Αυστραλών ψηφοφόρων εντός του 2017. Οι επικριτές του, ωστόσο, πολλοί εξ αυτών υποστηρικτές του γάμου μεταξύ ομοφύλων, θεωρούν ότι την απόφαση πρέπει να λάβει το κοινοβούλιο.

Η κριτική τους εστιάζεται στο γεγονός ότι το δημοψήφισμα θα κοστίσει πολλά χρήματα και πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση των περιστατικών εκδήλωσης ομοφοβίας.

Μολονότι το κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί του ζητήματος, η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλειοψηφία στη Γερουσία, άνω σώμα, οπότε δεν μπορεί να επιβάλει την άποψή της.

Σε σχέση με την ψήφο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου η κεντροδεξιά συμμαχία υπό τον κ. Τέρνμπουλ διαθέτει ισχνή πλειοψηφία μίας έδρας, ο πρωθυπουργός και αρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος Αυστραλίας δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Ο ίδιος ο κεντροδεξιός ηγέτης είναι υποστηρικτής της νομοθέτης του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή