Ανδ. Ξανθός: Επαρκής ο αντικαπνιστικός νόμος - «Ναι» στην αυστηροποίηση της εφαρμογής

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2016 11:50
UPD:13:05
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

A- A A+

Δεν υπάρχει αναγκαιότητα νέας νομοθετικής ρύθμισης για την απαγόρευση του καπνίσματος αφού το ισχύον πλαίσιο είναι επαρκές, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, προαναγγέλλοντας αυστηροποίησης της εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Κώστα Μπαργιώτα για τον αντικαπνιστικό νόμο, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι θα υπάρξει αυστηροποίηση της εφαρμογής της νομοθεσίας, μέσω και της κύρωσης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας του 2014 για τα καπνικά προϊόντα, αλλά και του πρωτοκόλλου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων.

Πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν αφορά αποκλειστικά το υπουργείο Υγείας, αλλά απαιτείται ο συντονισμός της δράσης πολλών υπουργείων.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο κ. Μπαργιώτας, ζήτησε να συγκροτηθεί εθνική στρατηγική εναντίον του καπνίσματος.

Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι «προωθεί ενεργητικά το κάπνισμα δια του παραδείγματος, όταν υπουργοί και γιατροί καπνίζουν μπροστά στις κάμερες και δεν υπάρχει κανενός είδους αποδοκιμασία» για να προσθέσει ότι «εάν συνέβαινε σε άλλη χώρα θα είχε προκαλέσει πολιτικό και επιστημονικό σεισμό».

εργειών».Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε το κάπνισμα «αντικοινωνική συμπεριφορά», αποδέχθηκε ότι υπάρχει έλλειμμα εφαρμογής του νόμου και πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για την εκπόνηση «εθνικού σχεδίου για τη διακοπή του καπνίσματος και την αντιμετώπιση των τεράστιων παρενεργειών».

Είναι η ώρα να κάνουμε το βήμα, είπε ο κ. Ξανθός και επεσήμανε ότι θα υπάρξει η στήριξη της επιστημονικής κοινότητας ακόμη και μεγάλου μέρους των καπνιστών, ενώ «το μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό όφελος από μία τέτοια κίνηση είναι πολύ μεγάλο».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή