Βραζιλία: Εισαγγελέας ζήτησε τη σύλληψη των προέδρων Γερουσίας και Βουλής, μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ

Τρίτη, 07 Ιουνίου 2016 23:44
UPD:23:46
REUTERS/REUTERS FILE PHOTO

Η κ. Ρουσέφ, η οποία καταγγέλλει ότι είναι θύμα κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, περιμένει πλέον την οριστική απόφαση για την απομάκρυνσή της ή μη από το αξίωμά της. Κατηγορείται ότι παραποίησε τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά.

A- A A+

Οι εισαγγελικές αρχές της Βραζιλίας ζήτησαν να συλληφθούν και να προφυλακιστούν οι πρόεδροι της Γερουσίας και της Βουλής για απόπειρα παρακώλυσης της έρευνας σχετικά με το σκάνδαλο διαφοράς στη βραζιλιάνικη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, μεταδίδουν ΜΜΕ της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα O Globo, όλοι οι κατηγορούμενοι -μέλη του κόμματος PMDB του προσωρινού προέδρου Μισέλ Τέμερ- «έχουν καταγραφεί να προσπαθούν να παρακωλύσουν την έρευνα» για το σκάνδαλο.

Ο κ. Τέμερ ανέλαβε την προεδρία την 12η Μαΐου, μετά την παραπομπή της προκατόχου του Ντίλμα Ρουσέφ σε δίκη στη Γερουσία και την απομάκρυνσή της από το αξίωμα, τουλάχιστον για 180 ημέρες -όσο διαρκεί η δίκη της-, αλλά και οριστικά εάν κριθεί ένοχη.

Η κ. Ρουσέφ, η οποία καταγγέλλει ότι είναι θύμα κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, περιμένει πλέον την οριστική απόφαση για την απομάκρυνσή της ή μη από το αξίωμά της. Κατηγορείται ότι παραποίησε τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά.

Ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας Χοντρίγκο Ζανό ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να διατάξει την προφυλάκιση του Χενάν Καλέιρους, προέδρου της Γερουσίας και πρώτου στη γραμμή της προεδρικής διαδοχής, αλλά και του γερουσιαστή Ρομέρου Ζούκα, για μερικές ημέρες υπουργού Σχεδιασμού της κυβέρνησης Τέμερ, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν αποκαλύφθηκε η εμπλοκή του στην υπόθεση της Petrobras.

Ακόμη, ο κ. Ζανό ζήτησε να τεθεί υπό κατ' οίκον περιορισμό ο πρώην πρόεδρος Ζουζέ Σαρνέι (1985-1990), 86 ετών, αλλά και να παρακολουθούνται οι επικοινωνίες του. Το ίδιο αίτημα υπέβαλε για τον συντηρητικό πρώην πρόεδρο της Βουλής, Εντουάρντου Κούνια, που απαλλάχθηκε πρόσφατα από τα καθήκοντά του αλλά «συνεχίζει να αναμιγνύεται» και να κατευθύνει τη λειτουργία του κοινοβουλίου, σύμφωνα με την O Globo.

Ούτε η εισαγγελία, ούτε το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες της εφημερίδας και άλλων μέσων ενημέρωσης της Βραζιλίας, που επικαλέστηκαν πηγές προσκείμενες στην έρευνα για το σκάνδαλο.

Η δίκη της Ρουσέφ προβλέπεται να διεξαχθεί στα μέσα Αυγούστου, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων (5η-21η Αυγούστου) που θα διεξαχθούν στη Βραζιλία.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή