Έτοιμος ως το 2022 ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Tiangong 3

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016 08:18
UPD:08:19
ChinaSpaceflight

O διαστημικός σταθμός Tiangong 3 θα δέχεται τακτικά επανδρωμένα σκάφη Shenzhou και μη επανδρωμένα σκάφη ανεφοδιασμού Tianzhou. 

A- A A+

Νέα στοιχεία για τον διαστημικό σταθμό Tiangong 3, ο οποίος προορίζεται να είναι έτοιμος να τεθεί σε ενεργό υπηρεσία το 2022, δημοσιοποίησε η κινεζική διαστημική υπηρεσία, υπό τη μορφή διαφανειών Powerpoint.

Όπως αναφέρται σε δημοσίευμα του Popular Science, ο σταθμός θα δέχεται τακτικά επανδρωμένα σκάφη Shenzhou και μη επανδρωμένα σκάφη ανεφοδιασμού Tianzhou. Το βασικό κομμάτι, Tianhe 1, 22 τόνων, που μπορεί να φιλοξενήσει ένα πλήρωμα τριών κοσμοναυτών («ταϊκοναυτών») για 40 ημέρες, θα εκτοξευθεί το 2018, με τα δύο συνοδευτικά επιστημονικά τμήματα να αναμένεται να τεθούν σε τροχιά μέσα στα επόμενα τέσσερα έτη. To Tianhe 1 θα έχει πέντε σημεία πρόσβασης/ πρόσδεσης και έναν ρομποτικό βραχίονα. Ακόμη, θα περιέχει ένα εργαστήριο με ειδικά τμήματα για αποθήκευση επιστημονικού εξοπλισμού και πειραμάτων. Ο Tiangong 3 μπορεί στο μέλλον να επεκταθεί μέσω πρόσθεσης επιπλέον τμημάτων Tianhe.

Τα επιστημονικά τμήματα θα έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με το Tianhe 1, περίπου 20 τόνων το καθένα. Το πρώτο, Wengtian, θα έχει επίσης τον δικό του ρομποτικό βραχίονα για να βοηθά τους ταϊκοναύτες σε πειράματα στο διάστημα. Το δεύτερο, Mengtian, θα έχει ένα σημείο πρόσβασης/ πρόσδεσης για αλληλεπίδραση με διαστημόπλοια, κάτι που θα του επιτρέπει να υποστηρίζει άλλα τμήματα και σκάφη για σκοπούς συντήρησης, επισκευών κ.α.

Σημειώνεται ότι «συντροφιά» στον διαστημικό σταθμό θα κρατά το διαστημικό τηλεσκόπιο Xuntian, που διαθέτει ειδικό σημείο πρόσδεσης στο πίσω μέρος- κάτι που σημαίνει ότι θα μπορείται να μετακινείται (είτε με τους δικούς του προωθητήρες είτε μέσω διαστημικού ρυμουλκού) κοντά στον Tiangong 3 και να δένει σε αυτόν, ώστε οι ταϊκοναύτες να μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό του.

Κλειδί για τα κινεζικά σχέδια είναι η παρθενική πτήση του πυραύλου Long March 5 φέτος, που θα έχει τη δυνατότητα να αποστείλει τα τμήματα σε τροχιά. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των επιδιώξεων της Κίνας είναι η αποστολή ανθρώπου στη Σελήνη ως το 2030, η αποστολή οχήματος στον Άρη και η εκτόξευση/ πτήση του πανίσχυρου πυραύλου Long March 9. 

Προτεινόμενα για εσάς