Συνομιλία Πούτιν - Ποροσένκο για το θέμα της Σαβτσένκο και των δύο Ρώσων στρατιωτών

Τρίτη, 19 Απριλίου 2016 07:40
UPD:20/04/2016 11:16
REUTERS/Alexander Zemlianichenko

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Για το θέμα της Ουκρανής πιλότου Ναντέζντα Σαβτσένκο που κρατείται σε φυλακή της Ρωσίας, αλλά και για τους δύο Ρώσους στρατιώτες που έχουν φυλακιστεί στην Ουκρανία, συζήτησαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία χθες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Χθες ένα δικαστήριο στην Ουκρανία καταδίκασε τον στρατιώτη Αλεκσάντερ Αλεκσάντροφ και τον λοχαγό του Γεβγένι Γεροφέγιεφ, που συνελήφθηκαν σε ουκρανικό έδαφος τον Μάιο του 2015, σε 14 έτη φυλάκισης ο καθένας για συμμετοχή στην φιλορωσική αυτονομιστική διένεξη στην ανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες ότι έστειλε στρατιώτες να βοηθήσουν τους αντάρτες και ισχυρίζεται ότι οι δύο στρατιώτες εγκατέλειψαν τις ειδικές δυνάμεις για να συμμετάσχουν στη σύρραξη από δική τους πρωτοβουλία.

EURONEWS

Η Σαβτσένκο, η οποία θεωρείται εθνική ηρωίδα στην Ουκρανία, καταδικάστηκε σε 22 χρόνια φυλάκισης από ρωσικό δικαστήριο τον Μάρτιο φέτος, για τη συμμετοχή της στη δολοφονία δύο Ρώσων δημοσιογράφων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την απόφαση του δικαστηρίου «κατάφωρη παραβίαση των αρχών της δικαιοσύνης».

Πριν την έναρξη της συνεδρίας, ο δικηγόρος του Γεροφέγιεφ είπε ότι η απόφαση είναι προειλημμένη, λόγω της επιθυμίας της Ουκρανίας να ανταλλάξει τους δύο στρατιώτες με Ουκρανούς που κρατούνται στη Ρωσία, συμπεριλαμβανόμενης και της Σαβτσένκο.

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο Πούτιν και ο Ποροσένκο συμφώνησαν ότι ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στο Ροστόβ επί του Ντον θα λάβει άδεια να επισκεφθεί την Σαβτσένκο σύντομα.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή