Αρχαιολογικοί θησαυροί από την πόλη του Δία ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη

Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης»
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016 14:25

Περισσότερα από 90 εκθέματα, ψηφιδωτά, γλυπτά, κοσμήματα, κεραμικά, νομίσματα, γυάλινα αντικείμενα και εργαλεία, που χρονολογούνται από το 10ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. και τα οποία βρέθηκαν στο αρχαίο Δίον, παρουσιάζονται για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας, στη Νέα Υόρκη από σήμερα, στο πλαίσιο της έκθεσης «Θεοί και Θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, η πόλη του Δία».

Χάρη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» στη Νέα Υόρκη, όπου φιλοξενείται η έκθεση, οι αρχαιολογικοί θησαυροί από την ιερή πόλη των Μακεδόνων, θα παρουσιάζονται στην αμερικανική μητρόπολη, έως τις 18 Ιουνίου, για να διηγηθούν την ιστορία του βουνού των θεών και της ιερής πόλης του Διός, μέσα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων μιας αρχαίας πόλης χτισμένης στους πρόποδες του Ολύμπου.

Ανάμεσα στα εκθέματα είναι μαρμάρινα αγάλματα των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, που αναπαριστούν θεότητες όπως ο Δίας, η Δήμητρα και η Αφροδίτη, διακοσμητικά αντικείμενα και σκεύη που ανάγονται στο 1.000 π.Χ., καθώς και ένα εντυπωσιακό σύνολο ψηφιδωτών από την «Οικία του Διονύσου», οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των οποίων πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Καθηγητής Δημήτρη Παντερμαλής. Ο αρχαιολόγος και πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης που ασχολείται περισσότερα από 45 χρόνια με την ανασκαφική έρευνα, βρέθηκε στο Δίον το 1970 και από το 1973 ανέλαβε την ευθύνη της ανασκαφής που συνεχίζεται έως σήμερα.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Καθηγητής Δημήτρη Παντερμαλής.

«Τα 45 χρόνια ερευνών στο Δίον, μας έδωσαν την ευκαιρία όχι μόνο να εντοπίσουμε αρχαία κτήρια και κινητά ευρήματα, αλλά να χαρτογραφήσουμε τις ζωές των ανθρώπων ανά τους αιώνες» σημειώνει ο Δημήτρης Παντερμαλής.

Η «μύηση» του επισκέπτη στην έκθεση ενισχύεται από εικαστικές εγκαταστάσεις, και περιπατητικές συζητήσεις που θα κάνει ο φιλόσοφος και πανεπιστημιακός Καθηγητής Σάιμον Κρίτσλεϊ (Simon Critchley), με διαφορετικό καλεσμένο κάθε φορά. Θα διερευνώνται θέματα που άπτονται της έκθεσης και της σύνδεσής της με το σήμερα.

Η έκθεση «Θεοί και Θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, η πόλη του Δία» διοργανώνεται από το Θυγατρικό Ίδρυμα Ωνάση στις ΗΠΑ και την Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Δίου, σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού - Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή