Καθησυχαστικοί οι πρωθυπουργοί Σερβίας και Βοσνίας για τις φήμες περί συγκρούσεων στα Βαλκάνια

Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2015 12:41
UPD:12:47
EPA/FEHIM DEMIR

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι το κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων για τους μετανάστες μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση στην περιοχή και να αυξήσει τις εντάσεις, αλλά υποστήριξαν ότι δεν τίθεται θέμα «ένοπλων συγκρούσεων».

A- A A+

Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και η Σερβία θα ενισχύσουν την αμοιβαία συνεργασία και θα συμβάλουν έτσι στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, τόνισαν από το Σαράγεβο ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και ο πρωθυπουργός της Σερβίας, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι η περιοχή δεν θα εκτεθεί σε ένοπλες συγκρούσεις εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης.

Μετά από την κοινή συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας και της κυβέρνησης της Σερβίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Σαράγεβο, ο Βόσνιος πρωθυπουργός Ντένις Ζβίζντιτς, αναφερόμενος στην προειδοποίηση της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ για πιθανές συγκρούσεις στα Βαλκάνια λόγω του κύματος προσφύγων στη βαλκανική οδό, δήλωσε ότι συζήτησε για το θέμα αυτό με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι το κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων για τους μετανάστες μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση στην περιοχή και να αυξήσει τις εντάσεις, αλλά υποστήριξαν ότι δεν τίθεται θέμα «ένοπλων συγκρούσεων».

Ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι εκλαμβάνει την προειδοποίηση της κ. Μέρκελ ως καλοπροαίρετη και ως έκφραση επιθυμίας να μην επαναληφθούν τέτοιες καταστάσεις, ενώ επιβεβαίωσε ότι τα γεγονότα στην ΠΓΔΜ, στο Μαυροβούνιο και στο Κόσοβο, όπως και η παραίτηση του Ρουμάνου πρωθυπουργού, Βίκτορ Πόντα, προκαλούν ανησυχία.

«Η κατάσταση στα Βαλκάνια από πολιτική άποψη δεν είναι ρόδινη», ανέφερε ο κ. Βούτσιτς ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Σερβία «δεν είναι σε πανικό λόγω των μεταναστών», ενώ σχολιάζοντας τα σχέδια της χώρας του για αγορά οπλικών συστημάτων, απέδωσε την αντίδραση της Κροατίας, στην οποία όμως δεν αναφέρθηκε, στην απόφαση για προμήθεια εκτοξευτών βαλλιστικών πυραύλων.

«Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την προμήθεια επιθετικών όπλων. Δεν σχεδιάζουμε, ούτε που περνάει από το μυαλό μας η τρέλα αυτού του είδους, να επιτεθούμε σε κάποιον, αλλά θέλουμε να προστατεύσουμε τους πολίτες της Σερβίας», διευκρίνισε.

Στην πρώτη κοινή συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας και της κυβέρνησης της Σερβίας στο Σαράγεβο υπεγράφησαν πέντε πρωτόκολλα και συμφωνίες συνεργασίας.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή