Τοπικές εκλογές, με χαρακτήρα δημοψηφίσματος, στην Καταλονία

Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015 14:23
UPD:20:29
REUTERS/ALBERT GEA

Τα ψηφοδέλτια ετοιμάζονται.

Στις κάλπες προσέρχονται αύριο οι Καταλανοί, για να εκφράσουν, για πρώτη φορά μετά το συμβουλευτικό δημοψήφισμα, την άποψή τους στο θέμα της ανεξαρτησίας της περιφέρειάς τους, παρά την αντίθεση της Μαδρίτης. 

Επισήμως καλούνται σε αυτές τις τοπικές εκλογές να αναδείξουν το νέο κοινοβούλιο της περιφέρειάς τους. Ωστόσο, οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας έχουν δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στην εκλογική διαδικασία. Αναγνωρίζοντας το ιστορικό διακύβευμα των εκλογών, προεξάρχοντα ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία έπαιξε ο πρωθυπουργός της συντηρητικής κυβέρνησης της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

Την Παρασκευή το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι πρόβαλε το τελευταίο του διαφημιστικό σποτ, στην καταλανική γλώσσα, για να ζητήσει από τους Καταλανούς να παραμείνουν στην Ισπανία. Ο ίδιος ο Ραχόι εμφανίστηκε στο σποτ και είπε στα καταλανικά: perque units guanyem, δηλαδή «Μαζί κερδίζουμε».

EURONEWS

Το σλόγκαν είναι παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, το «Καλύτερα μαζί», πριν από το δημοψήφισμα για την απόσχιση ή μη της Σκωτίας, το 2014, όπου επικράτησε το «όχι» με ποσοστό 55,4%.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των συντηρητικών συμμάχων του στην Ευρώπη, όπως της Άγκελα Μέρκελ και του Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος τάχθηκε υπερ μιας ενωμένης Ισπανίας.

Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας -από φιλελεύθερα δεξιά κόμματα μέχρι αντικαπιταλιστικά αριστερά- οραματίζονται μια νέα χώρα, πιο δίκαιη και ευημερούσα.

Ο Χοσέ Πάμπλο Φεράντιθ, του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Metroscopia, υποστηρίζει ότι μόνο στο 20% -25% οι Καταλανοί είναι πραγματικά αυτονομιστές. Πολλοί όμως θα ψηφίσουν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ώστε να τους δώσουν την ισχύ να διαπραγματευτούν μια «ενισχυμένη αυτονομία».

Δημοφιλή