Skip to main content

Πώς το NBC έστησε το «εκρηκτικό» ρεπορτάζ με τα φορτηγά της GM

Για να αποδείξει ότι οι καταγγελίες για τα pickup της εταιρείας ήταν αληθείς

“Waiting to explode?”. Έτσι είχε ονομάσει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC το ρεπορτάζ της εκπομπής Dateline, στο οποίο υποστήριζε ότι τα pick up φορτηγά της General Motors εκρήγνυνται ή πιάνουν φωτιά σε σπάνια πρόσκρουση. Ήταν ένα ρεπορτάζ – φωτιά, μία «εκρηκτική» αποκάλυψη, αλλά ήταν ελαφρώς… στημένη.

Σε μία σπάνια δημόσια ομολογία, το NBC την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 1993, παραδεχόταν ότι έστησε ένα crash test ενός φορτηγού της General Motors για το ειδησεογραφικό της πρόγραμμα «Dateline NBC» κατά τρόπο που το όχημα να τυλιχθεί στις φλόγες.

«Ζητούμε συγγνώμη από τους τηλεθεατές μας και τη General Motors. Καταλήξαμε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι αντιεπιστημονικές επιδείξεις δεν πρέπει να έχουν θέση στις ειδήσεις του NBC. Αυτή είναι η νέα μας πολιτική».

Η συγγνώμη ήταν μέρος ενός διακανονισμού στον οποίο κατέληξε εκείνη την ημέρα το δίκτυο, ύστερα από αγωγή που υπέβαλε η GM για την εκπομπή της 17ης Νοεμβρίου.

Σε ξεχωριστή δήλωση, ο εκτελεστικός πρόεδρος και γενικός σύμβουλος της GM, Χάρι Τζ. Πιρς, δήλωσε ότι η GM αποδέχτηκε τη συγγνώμη του NBC.

«Λαμβάνοντας υπόψη την ανακοίνωση του NBC, και επειδή είναι δουλειά μας να σχεδιάζουμε και να κατασκευάζουμε υπέροχα αυτοκίνητα και φορτηγά και να μην ασχολούμαστε με δικαστικές διαφορές, αύριο θα αποσύρουμε τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που ασκήσαμε τη Δευτέρα», είπε ο Πιρς.

Τι έδειχνε το επίμαχο ρεπορτάζ

Στην απολογία του, το NBC παραδέχτηκε ότι είχε χρησιμοποιήσει εμπρηστικούς μηχανισμούς για να διασφαλίσει ότι θα ξεσπούσε φωτιά σε περίπτωση διαρροής βενζίνης από το φορτηγό που χτυπήθηκε από δοκιμαστικό αυτοκίνητο.

Το ρεπορτάζ των 15 λεπτών αφορούσε καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένα φορτηγά της GM που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1973 και 1987 δεν είναι ασφαλή επειδή οι δεξαμενές βενζίνης τους βρίσκονται στα πλάγια των φορτηγών, έξω από το πλαίσιο. Στόχος του NBC ήταν να αποδείξει ότι τα φορτηγά ήταν επιρρεπή σε πύρινες εκρήξεις σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης. Η GM αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι τα φορτηγά έχουν προβλήματα ασφάλειας.

Ο διακανονισμός ήταν μία μεγάλη νίκη της GM, η οποία ωστόσο συνέχισε να αντιμετωπίζει περιπέτειες, αφού είχαν κατατεθεί εναντίον της πληθώρα αγωγών από συγγενείς θυμάτων, που σκοτώθηκαν σε ατυχήματα με τα pickups.

Τι είχε προηγηθεί του διακανονισμού

Η αγωγή της GM ανακοινώθηκε πέντε ημέρες αφότου ένα δικαστήριο της Ατλάντα επιδίκασε 105,2 εκατομμύρια δολάρια στους Thomas και Elaine Moseley, των οποίων ο έφηβος γιος σκοτώθηκε σε σύγκρουση με το pickup της GM που οδηγούσε. Η σύγκρουση προκάλεσε έκρηξη στο φορτηγό, το οποίο και τυλίχθηκε στις φλόγες.