Skip to main content

Η πρώτη συμφωνία αποζημίωσης για εργατικό ατύχημα συντάχθηκε από πειρατή

Η ιστορία του θρυλικού Γουίλιαμ Κιντ - Σαν σήμερα συνέταξε την πρώτη συμφωνία, που προέβλεπε αποζημίωση για ατύχημα εν ώρα εργασίας

Το ημερολόγιο γράφει 26 Ιανουαρίου 1695 όταν συντάσσεται η πρώτη συμφωνία αποζημίωσης για εργατικό ατύχημα.

Εμπνευστής της ειδικής αυτής εργασιακής σύμβασης είναι ένας… πειρατής. Πρόκειται για τον κάπτεν Γουίλιαμ Κιντ από τη Σκωτία, ο οποίος είχε δραστηριότητες σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

Η σύμβαση εργασίας, που υπεγράφη λοιπόν σαν σήμερα, αφορά όσους προσλαμβάνει να εργαστούν στο Adventure Galley, ένα   υβριδικό πλοίο, που συνδύαζε τετράγωνα αρματωμένα πανιά με κουπιά για να δώσει δυνατότητα ελιγμών τόσο σε συνθήκες ισχυρών ανέμων όσο και σε νηνεμία.

Οι όροι έχουν ως εξής: Το ¼ της λείας θα μοιραστεί στο πλήρωμα. Επιπλέον «εάν ένας άνδρας χάσει ένα πόδι ή χέρι κατά την υπηρεσία του, θα λάβει έξι εκατοντάδες Κομμάτια των Οχτώ (ρεάλ), όπως ήταν γνωστά τα δολάρια Ισπανίας.

Οι άγνωστοι θησαυροί μετέτρεψαν τον Γουίλιαμ Κιντ σε θρύλο.  Ακόμη και σήμερα κυνηγοί χρυσού ψάχνουν για τον θησαυρό του αλλά μάταια. Υπήρχαν φήμες ότι βρέθηκε θησαυρός του στην Μαγαδασκάση αλλά ως τώρα δεν έχει αποδειχθεί.

Ο Ουϊλιαμ Κιντ πέθανε στις 18 Μαίου 1701 στο Γουάπινγκ του Λονδίνου σε ηλικία περίπου 50 ετών. Καταδικάστηκε σε θάνατο δια απαγχονισμού και το πτώμα του αφέθηκε σε δημόσια θέα στο Τίλμπουρι, δίπλα στον ποταμό Τάμεση.

Η κίνηση αυτή ήταν για να είναι ορατός ο θάνατος του σε διερχόμενα πλοία ώστε να αποθαρρυνθούν από το να καταλήξουν πειρατές. Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι ο Κιντ ως το τέλος δεν φάνηκε να παραδέχεται κάποια από τις κατηγορίες που του είχαν προσάψει. Λίγο πριν εκτελεστεί δήλωσε ότι πραγματικά συγχώρεσε όλο τον κόσμο.