Skip to main content

Γιούργκεν Κλοπ: Η κληρονομιά του, το σοκ και η επόμενη ημέρα της Λίβερπουλ

Action Images via Reuters/Andrew Couldridge

Η απόφαση του Γερμανού προπονητή να αποχωρήσει από τους Reds προκάλεσε ποδοσφαιρικό σεισμό στην Αγγλία - Ο πολυνίκης τεχνικός αφήνει πίσω του ένα μοναδικό legacy αλλά και μια δύσκολη επιλογή στην διοίκηση του συλλόγου

Η αποχώρηση του Γιούργκεν Κλοπ από τη Λίβερπουλ στο τέλος της σεζόν προκάλεσε ποδοσφαιρικό σεισμό στην Αγγλία. Λίγοι είναι οι προπονητές που συνέδεσαν τόσο έντονα το όνομά τους με έναν σύλλογο και πάντα στο αντίο τους, οι οργανισμοί έπρεπε να διαχειριστούν μία πολύ δύσκολη, από κάθε άποψη, κατάσταση.

Στο νησί συγκρίνουν το αντίο του Κλοπ με εκείνο του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και του Αρσέν Βενγκέρ στην Άρσεναλ.

Το σοκ από την παραίτηση ενός σπουδαίου τεχνικού δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στους Reds. Ήταν το 1974 ο Μπιλ Σάνκλι και ο Κένι Νταλγκλίς το 1991 που έκαναν την αρχή, έχοντας αφήσει πίσω τους μοναδικό έργο, σπουδαία κληρονομιά. Ανάλογη με εκείνη του Κλοπ.

Γιούργκεν Κλοπ: Αναγέννηση, κορεσμός και last dance στο Λίβερπουλ

«Ο Κλοπ τους έκανε όλους να θέλουν περισσότερα»

”Η δελεαστική προοπτική του Κλοπ να φτιάξει μια δεύτερη μεγάλη ομάδα της Λίβερπουλ, με τον Ντόμινικ Σομποζλάι να φέρνει φρέσκια ενέργεια και τον Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ να αγκαλιάζει έναν νέο ρόλο, αρχίζει να διαμορφώνεται. Αν μπορούσε να το υπογράψει με έναν δεύτερο τίτλο στη Premier League, θα επιβεβαιωνόταν.

Αυτό είναι το επιθυμητό τέλος, φυσικά, αλλά δεν είναι ανάγκη. Η κληρονομιά του Κλοπ είναι ήδη εξασφαλισμένη και, στον ένατο χρόνο του στον σύλλογο, είναι βέβαιο ότι θα αφήσει όλους να θέλουν περισσότερα” ήταν μεταξύ άλλων το σχόλιο του Άνταμ Μπέιτ στο Skysports.

Η έμπνευση και οι εξηγήσεις από την διοίκηση του συλλόγου

Από την πλευρά του, ένας από τους θρύλους του αγγλικού ποδοσφαίρου, ο Άλαν Σίρερ έκανε λόγο για μία απόφαση-βόμβα, προβλέποντας πως αυτή η εξέλιξη μπορεί να δώσει έμπνευση στους παίκτες, ώστε να αποχαιρετίσουν με τον ιδανικότερο τρόπο τον Κλοπ.

(Reuters/Paul Childs)

Συγκεκριμένα έγραψε στο Athletic τα εξής:

”Είναι πολύ περίεργο, απολύτως. Κανείς δεν το περίμενε. Γίνεται με σωστό και επαγγελματικό τρόπο. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ και ο ποδοσφαιρικός σύλλογος τους το αξίζουν αυτό, χωρίς να βγει προς τα έξω με λάθος τρόπο.

Μάλλον εμπνέει τους παίκτες να του δώσουν ένα μεγάλο αντίο, από τώρα έως το τέλος της σεζόν. Είναι ακόμα σε όλους τους στόχους – θα μπορούσαν να του δώσουν μια μεγάλη έξοδο από τον σύλλογο”.

Στον αντίποδα, ένας εκ των κορυφαίων ρεπόρτερ της ομάδας, ο Ίαν Ντόιλ στην Liverpool Echo, μιλά για ξερίζωμα της καρδιάς του συλλόγου, ζητώντας απαντήσεις από το διοικητικό σχήμα του κλαμπ.

”Μπορεί για τον ποδοσφαιρικό κόσμο η αποχώρηση του Κλοπ να είναι μια βόμβα αλλά για την διοίκηση του συλλόγου αυτό είναι γνωστό από τον Νοέμβριο. Η αποχώρηση του προπονητή και των άμεσων συνεργατών του είναι σαν το ξερίζωμα της ποδοσφαιρικής καρδιάς της Λίβερπουλ. Φυσικά κάποια μέρα ο Κλοπ θα αποχωρούσε από την ομάδα. Αποφάσισε να το κάνει διεκδικώντας τέσσερις στόχους και δύο χρόνια πριν από την λήξη του συμβολαίου του. Είναι ένας συναισθηματικός άνθρωπος αλλά η διοίκηση της Λίβερπουλ πρέπει και εκείνη να δώσει την εξήγησή της για αυτή την απόφαση”.

Οι δύο πιο σημαντικοί υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον Κλοπ

Η απόφαση του Κλοπ έφερε άμεσα στον άφρο την συζήτηση για την επόμενη ημέρα. Περισσότερο σαν μία διαίσθηση του αγγλικού Τύπου και λιγότερο σαν τετελεσμένα γεγονότα. Άπαντες, όμως, συμφωνούν σε δύο ονόματα, τα οποία έχουν συνδέσει το όνομά τους με την ομάδα.

Ο ένας είναι ο Στίβεν Τζέραρντ, ποδοσφαιρικός θρύλος των Reds από το 1998 μέχρι το 2015 και ο άλλος είναι ο Τσάμπι Αλόνσο που και εκείνος έγραψε ιστορία με την κόκκινη φανέλα από το 2004 μέχρι το 2009.

Ο Τζέραρντ έκανε σπουδαία δουλειά στους Ρέιντζερς, έπειτα απέτυχε στην Άστον Βίλα και πλέον προπονεί την Αλ Ετιφάκ στην Σαουδική Αραβία.

Από την άλλη ο Αλόνσο αποτελεί τούτη την στιγμή ένα από τα πιο hot ονόματα στην προπονητική, οδηγώντας την Μπάγερ Λεβερκούζεν σε μια ξέφρενη πορεία τίτλου στην φετινή Bundesliga.

Πάντως, ο Κλοπ, σε ανύποπτο χρόνο είχε δείξει την προτίμησή του στον Τζέραρντ, σε περίπτωση που κάποια στιγμή αποχωρούσε από το κλαμπ.

«Το πιστεύω, απολύτως πως κάποια στιγμή θα κάτσει στον πάγκο της Λίβερπουλ. Το μόνο πράγμα είναι πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτό. Πιστεύω ότι ο Stevie τα πάει πολύ καλά και είναι πολύ νέος από την άποψη του προπονητή, οπότε το σημαντικό είναι το πότε ακριβώς θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναλάβει τη δουλειά. Πιστεύω ότι θα γίνει σίγουρα και θα είναι καλό για όλους».

naftemporiki.gr