Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ρίχνει το «φράγμα» των 8 δισ. ευρώ η Eurobank

ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Η πρώτη τράπεζα που το καταφέρνει από το 2015

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Έτοιμη να καταστεί η πρώτη τράπεζα με χρηματιστηριακή αξία άνω των 8 δισ. ευρώ είναι η Eurobank, η οποία συνεχίζει την εντυπωσιακή πορεία στο Χρηματιστήριο, μετά και τα ικανοποιητικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στη σημερινή συνεδρίαση της Λεωφόρου Αθηνών, η μετοχή καταγράφει σημαντική αύξηση κατά +2,5% και σκαρφαλώνει στα 2,15 ευρώ, ενώ νωρίτερα βρέθηκε στα 2,17 ευρώ και τα υψηλότερα επίπεδα από τις 17 Νοεμβρίου του 2015.

Αυτή η άνοδος φέρνει την κεφαλαιοποίηση της Eurobank στις παρυφές των 8 δισ. ευρώ, αποτελώντας την πρώτη τράπεζα που καταφέρνει κάτι τέτοιο, έπειτα από την καταστροφική περίοδο των capital controls.

Χρηματιστήριο: Οι 16 μετοχές που οδηγούν τη φετινή κούρσα

Απόδοση κεφαλαίων κοντά στο 20%

Η σταθερά ανοδική πορεία της μετοχής (+16% στο 30ήμερο, +31% στο 5μηνο και +46% στο 12μηνο) έρχεται να επισφραγιστεί με τα ικανοποιητικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου.

Η καθαρή κερδοφορία της τράπεζας διαμορφώθηκε στα 287 εκατ. ευρώ, ενώ η προσαρμοσμένη κερδοφορία «απογειώθηκε» στα 383 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά +50%.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, όμως, αφορά την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, η οποία άγγιξε το 20%, δεδομένου ότι τα ενσώματα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 2,14 ευρώ (+20%).

Η διοίκηση, παράλληλα, έκανε γνωστή την πρόθεσή της να διανείμει μέρισμα της τάξης του 0,09 ευρώ/μετοχή για το 2024, κάτι το οποίο αντιστοιχεί στο 30% των περσινών κερδών.

Ας σημειωθεί ότι η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση, η οποία θα εγκρίνει τη φετινή διανομή, είναι προγραμματισμένη για τις 23 Ιουλίου, ενώ στις 31 Ιουλίου θα ακολουθήσουν τα αποτελέσματα β’ τριμήνου.

Φωκίων Καραβίας: Μέρισμα μόνον μετρητά για τη χρήση του 2023 – Πάνω από 9 σεντς

P/BV στο 1x

Μετά τη γνωστοποίηση των επιδόσεων του α’ τριμήνου, και με βάση την τρέχουσα αξία της Eurobank, ο δείκτης πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E ανέρχεται στο 5,8x, ενώ ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV φθάνει στο 1x, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η JP Morgan, σε πρόσφατη ανάλυσή της, τοποθετεί τον πήχη για τη μετοχή της τράπεζας στα 2,40 ευρώ, ενώ στα 2,50 ευρώ ανεβάζει την τιμή – στόχο η AXIA.

Χρηματιστήριο: Ποια θα είναι η επόμενη ελληνική εισηγμένη του 1 δισ. ευρώ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.