Skip to main content

Καθώς η Ρωσία προελαύνει, το ΝΑΤΟ εξετάζει την αποστολή εκπαιδευτών στην Ουκρανία

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Η θέση της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης έχει επιδεινωθεί σοβαρά

Παρ’ όλο που ο Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν αμερικανικά στρατεύματα στο ουκρανικό έδαφος καθότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να εμπλέξει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη πιο άμεσα στον πόλεμο, μια φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων, μέρος μιας άσκησης του ΝΑΤΟ, ταξιδεύει από τη Γερμανία προς την Πολωνία.

Την ίδια στιγμή Ουκρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από Αμερικανούς και Νατοϊκούς ομολόγους τους να βοηθήσουν στην εκπαίδευση 150.000 νέων νεοσύλλεκτων που βρίσκονται πιο κοντά στη γραμμή του μετώπου για ταχύτερη ανάπτυξη.

Η θέση της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης έχει επιδεινωθεί σοβαρά

Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού της Ουκρανίας έχει φθάσει σε κρίσιμο σημείο και η θέση της στο πεδίο της μάχης τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιδεινωθεί σοβαρά, καθώς η Ρωσία έχει επιταχύνει τις «κινήσεις» της για να εκμεταλλευτεί τις καθυστερήσεις στις αποστολές αμερικανικών όπλων.

Μέχρι στιγμής οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρνηθεί την αποστολή εκπαιδευτών αλλά ο στρατηγός Charles Q. Brown Jr., πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δήλωσε την Πέμπτη ότι η ανάπτυξη εκπαιδευτών από το ΝΑΤΟ φαίνεται αναπόφευκτη.

«Θα φτάσουμε εκεί τελικά, με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε.

Προς το παρόν, όπως είπε, μια προσπάθεια στο εσωτερικό της Ουκρανίας θα έθετε «ένα σωρό εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ σε κίνδυνο» και πιθανότατα θα σήμαινε να αποφασιστεί αν θα χρησιμοποιηθούν πολύτιμες αεροπορικές άμυνες για την προστασία των εκπαιδευτών αντί για κρίσιμες ουκρανικές υποδομές κοντά στο πεδίο της μάχης.

Ως μέλος του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν υποχρεωμένες βάσει της συνθήκης της συμμαχίας να βοηθήσουν στην άμυνα οποιασδήποτε επίθεσης κατά των εκπαιδευτών, παρασύροντας ενδεχομένως την Αμερική στον πόλεμο.

Μακρόν: «Τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί»

Τον Φεβρουάριο, όμως, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί» όσον αφορά την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Κάτι που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Εσθονίας δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα στη δυτική Ουκρανία για να αναλάβουν ρόλους που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα για να πάνε στο μέτωπο.

Και από την πλευρά της Λιθουανίας το σενάριο δε φαντάζει αδύνατο καθώς ο υπουργός Εξωτερικών, Gabrielius Landsbergis, υποστήριξε τη στάση του Μακρόν σε συνέντευξή του στον Guardian την περασμένη εβδομάδα.

«Τα στρατεύματά μας εκπαίδευαν Ουκρανούς στην Ουκρανία πριν από τον πόλεμο», είπε και πρόσθεσε: «Έτσι, η επιστροφή σε αυτή την παράδοση θα μπορούσε να είναι αρκετά εφικτή».

Η τρέχουσα εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων δεν είναι επαρκής

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν τώρα ότι η τρέχουσα εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων δεν είναι επαρκής και ότι χρειάζονται καλύτερη και ταχύτερη εκπαίδευση για να απωθήσουν μια αναμενόμενη ρωσική προέλαση αυτό το καλοκαίρι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνήθιζαν να βοηθούν στη λειτουργία ενός προγράμματος εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ στο Γιάβοριφ, στη δυτική Ουκρανία, αλλά τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από εκεί με την έναρξη του πολέμου.

Η μεταφορά εκπαιδευτών στην Ουκρανία, όπως υποστηρίζουν στρατιωτικοί αξιωματούχοι, θα επέτρεπε στους Αμερικανούς εκπαιδευτές να συλλέξουν ταχύτερα πληροφορίες σχετικά με τις καινοτομίες που συμβαίνουν στην ουκρανική πρώτη γραμμή, επιτρέποντάς τους ενδεχομένως να προσαρμόσουν την εκπαίδευσή τους.

Από υλικοτεχνικής άποψης αυτό απαιτεί τη μεταφορά των στρατευμάτων στα πεδία εκπαίδευσης του αμερικανικού στρατού στο Grafenwoehr της Γερμανίας, την υποβολή τους σε πολύπλοκες ασκήσεις που προορίζονται να τους διδάξουν τον πόλεμο με συνδυασμένα όπλα και στη συνέχεια την αποστολή των στρατευμάτων σχεδόν 1.000 μιλίων μέσω του Λβιβ και στη συνέχεια του Κιέβου για την ανάπτυξή τους στις γραμμές του μετώπου.

Πηγή: New York Times