Skip to main content

Η εισαγγελική πρόταση για Folli Follie: Αθώωση για εγκληματική οργάνωση, ενοχή Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου για χειραγώγηση μετοχής

«Δεν στοιχειοθετείται η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης» είπε κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας

Tην αθώωση όλων των κατηγορουμένων στη δίκη της Folli Follie για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και την ενοχή του Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου για χειραγώγηση μετοχής πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας.

Επιπλεον, η εισαγγελική λειτουργός έκρινε ότι ο τότε ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, αδίκημα για το οποίο ζητεί την απαλλαγή του γιου του Τζώρτζη, ενώ ζήτησε να αθωωθεί η σύζυγος του κατηγορούμενου Αικατερίνη για το αδίκημα της χειραγώγησης μετοχής.

Folli-Follie: Απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για το αδίκημα της απάτης ζητεί η εισαγγελέας

Ο άνθρωπος πίσω απ΄όλα

«Δεν στοιχειοθετείται η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης» είπε κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας, ενώ σχετικά με το αδίκημα της πλαστογραφίας είπε ότι πρέπει να αποδοθεί στους Ιωάννη Μπεγιέτη και Tonio Law.

«Ο Ιωάννης Μπεγιέτης ενεργούσε από κοινού με τον Tonio Law, συνυπέγραφε τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις. Ήταν ο κεντρικός πρωταγωνιστής της πλαστογραφίας, εφεύρισκε ανύπαρκτα ονόματα για πλαστή αλληλογραφία με την Alpha Bank, ήταν ο άνθρωπος πίσω απ’ όλα» είπε η εισαγγελέας.

Για την χειραγώγηση αγοράς

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι παραποιημένες καταστάσεις του ομίλου οδηγούσαν στην εδραίωση της εταιρείας, γινόταν εύκολα η έκδοση ομολόγων, αποκτούσε εύκολα ρευστότητα, αντλούσε άνετα κεφάλαια από Δημόσιο και ιδιώτες, εξασφάλιζε επωφελείς συμβάσεις και συνεργασίες και με αυτό τον τρόπο ήταν ευχερέστερος ο διακανονισμός των χρεών. Μπορούσε να εισφέρει μετοχές της για συμμετοχή της σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες και ο πρόεδρος και τα στελέχη της απολάμβαναν υψηλές αμοιβές.

Η πώληση μετοχών από τον Δημήτρη και τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο σε μεγαλύτερη αξία από την πραγματική συνέβαλε κατά πολύ στην αύξηση των παράνομων κερδών τους. Το αποτέλεσμα ήταν η ζημία των επενδυτών και μετόχων της εταιρείας με την αναστολή της μετοχής. Υπαίτιοι ποιοι ήταν; Οι Δημητρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος γιατί γνώριζαν τι συνέβαινε και παραπλάνησαν. Το γεγονός ότι ικανοποιήθηκαν εκ των υστέρων ομολογιούχοι θα ληφθεί υπόψη για την αξιολόγηση της εγκληματικής τους δράσης».

Αντιθέτως για την Αικατερίνη Κουτσολιούτσου για την οποία ζήτησε την απαλλαγή της η εισαγγελέας είπε: «Ασχολείται βασικά με το δημιουργικό, προωθητικό και αισθητικό κομμάτι της επιχείρησης. Δεν υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις αλλά λόγω θέσης φαίνεται να τις ενέκρινε. Ακομη κι αν ήταν ενήμερη λόγω της συγγενικής της σχέσης, δεν υπάρχουν ικανά στοιχεία που να μην αφήνουν αμφιβολίες προς τούτο».

«Ασφαλώς και γνώριζε»

«Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ήταν ιδρυτής και βασικός μέτοχος και υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις. Από το 2001 εν γνώσει του είχαν αρχίσει να συστήνονται εταιρείες ελεγχόμενες από τον υποόμιλο της Ασίας. Ήταν συγκεντρωτικός. Ασφαλώς και γνώριζε τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης και τους κινδύνους. Χωρίς τη δική του παρότρυνση δε θα μπορούσε κανένας διοικητικός να αναλάβει πρωτοβουλία για πλαστογραφίες και άλλες ενέργειες» είπε η εισαγγελέας ζητώντας να καταδικαστεί ο κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία στην πλαστογραφία.

Αντιθέτως, για τον γιο του Τζώρτζη, ζήτησε την απαλλαγή του για το συγκεκριμένο αδίκημα.

«Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος γνώριζε πολλά και ευλόγως θα γνώριζε και για τις πλαστογραφίες. Ωστόσο, δεδομένης της όχι τόσο συχνής επαφής του με τα στελέχη της Ασίας δεν μπορεί να προκύψει αναμφίβολα ότι προέτρεψε στο αδίκημα της πλαστογραφίας».

Η αγόρευση της Εισαγγελέως συνεχίζεται για τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.