Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ανάβαση στις 1.500 μονάδες, με τις τράπεζες έως +3%

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε νέα υψηλά 13 ετών φιγουράρει ο Γενικός Δείκτης

Στις 1.500 μονάδες αναρριχάται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -παρά το αδύναμο ξεκίνημα στη συνεδρίαση- βρίσκει τα αναγκαία «καύσιμα» για να βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών.

Οι τράπεζες, αναμφίβολα, είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της ανοδική κίνησης, η οποία ανοίγει την πόρτα στον επόμενο στόχο των 1.550 μονάδων -ιδίως εφόσον το κλίμα στο εξωτερικό παραμείνει υποστηρικτικό.

Στο μεταξύ, η αγορά οδεύει προς ακόμη μία θετική εβδομάδα, με τον Μάιο να διαψεύδει τις Κασσάνδρες και να διευρύνει τη φετινή απόδοση σε επίπεδα άνω του +15%.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια αύξηση κατά 0,60% και διαμορφώνεται στις 1.500,33 μονάδες, κερδίζοντας 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.491,71 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 14 μονάδες (από 1.491,87 έως 1.505,35 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 41 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 860.000 ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, Εurobank και Εθνική Τράπεζα εκτοξεύονται άνω του 3%, οδεύοντας προς μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 8 δισ. ευρώ. Κατά τουλάχιστον 1% ενισχύονται και οι Alpha, Πειραιώς, ΔΕΗ. Από εκεί και πέρα, ράλι 4% πραγματοποιεί η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Χρηματιστήριο: Ρίχνει το «φράγμα» των 8 δισ. ευρώ η Eurobank

Νέα υψηλά στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, είναι ο βασικός «μοχλός» της σημερινής συνεδρίασης, καθώς σκαρφαλώνει στο +2,43% και τις 1.342 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από τα ικανοποιητικά μεγέθη και την επιστροφή στα μερίσματα.

Η μετοχή της Eurobank αναρριχάται στο +3,52% και τα 2,174 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται στο +3,26% και τα 8,622 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο +1,92% και το 1,6985 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο +1,06% και τα 3,907 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,01% και 3.655 μονάδες), η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ενισχύεται κατά +4% και φθάνει στις παρυφές των 2,10 ευρώ. Με κέρδη 1,6% ακολουθεί η μετοχή της Viohalco, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται κατά 1%. Από την άλλη πλευρά, Mytilineos και Quest οπισθοχωρούν κατά περίπου 0,8%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,90% και 2.413 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει θετικά στο +3% και το 1,2 ευρώ, με τη μετοχή της Premia να συνεχίζει την αντεπίθεση, σκαρφαλώνοντας στο +2,5% και το 1,22 ευρώ. Ράλι άνω του 4% πραγματοποιεί και η Intracom Holdings, ενώ οι Τεχνική Ολυμπιακή, Αλουμύλ και Lavipharm ακολουθούν στο +1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Intrakat διολισθαίνει κατά 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 67 μετοχές κινούνται ανοδικά, 38 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 103,5 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Ποια θα είναι η επόμενη ελληνική εισηγμένη του 1 δισ. ευρώ

Έτοιμο για την υπέρβαση το Χρηματιστήριο

Έχοντας ως στόχο το ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων, το Χρηματιστήριο Αθηνών ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει την 3η εβδομάδα του Μαΐου, ο οποίος αποδεικνύεται αρκετά φιλικός για τους επενδυτές.

Η διόρθωση, την οποία φοβούνταν αρκετοί, δεν ήρθε ποτέ (τουλάχιστον μέχρι τώρα), με τον Γενικό Δείκτη να δίνει συνέχεια στην ανοδική κίνηση και αισίως να φλερτάρει με το ορόσημο των 1.500 μονάδων.

Μάλιστα, εφόσον δεν αλλάξει κάτι δραματικά στο β’ μισό της συνεδρίασης, είναι αρκετά πιθανό ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης να διασπάσει τις κρίσιμες αντιστάσεις, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2011.

Κοκορότσικος: Ο ιδρυτής της «hot» εισηγμένης με ράλι 115%

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προλειάνει το έδαφος για τις 1.550 μονάδες, οι οποίες αποτελούν τον νέο στόχο της ελληνικής αγοράς.

Τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά στο εξωτερικό, τα ενθαρρυντικά θεμελιώδη μεγέθη, αλλά και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals αποτελούν τον βασικό «σύμμαχο» του Χρηματιστηρίου σ’ αυτήν την ανοδική πορεία, η οποία ήδη προσφέρει αποδόσεις άνω του 15% μέσα στο 2024.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, πολλές εισηγμένες, κυρίως της υψηλής κεφαλαιοποίησης, βλέπουν τις αποτιμήσεις τους να φιγουράρουν σε πολυετή υψηλή ή ιστορικά ρεκόρ, δημιουργώντας πρόσθετες αξίες για τους μετόχους.

Αφομοίωση των ρεκόρ στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, τα ικανοποιητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ (3,4% τον Απρίλιο) έχουν επαναφέρει το σενάριο των μειωμένων επιτοκίων εκ μέρους της Federal Reserve, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει τις μετοχές σε νέα ιστορικά ρεκόρ.

Χθες βράδυ, για παράδειγμα, έστω και ενδοσυνεδριακά, ο Dow Jones σκαρφάλωσε άνω των 40.000 μονάδων για πρώτη φορά στη μακρά του ιστορία. Για σήμερα, πάντως, έχουμε μια οριακά αρνητική συνεδρίαση στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να «χωνεύουν» τα πρόσφατα υψηλά.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το ράλι 100% στη Eurobank και οι εποχές… 2020 στην AS Company

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)