Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης προς Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ε.Ε. αν δεν σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Φωτ. ΡΑΦ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI
Φωτογραφία αρχείου.

Τα μνημόνια δεν θα κυρωθούν έως ότου υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση, ανέφερε ο πρωθυπουργός από τη Βέροια

Νέο μήνυμα προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας ότι εφόσον δεν συμμορφωθεί απολύτως με όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο δρόμος της γειτονικής χώρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει κλειστός, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του σε κατοίκους της Βέροιας, σήμερα Παρασκευή το πρωί.

«Θα ήθελα εδώ, από την καρδιά της Μακεδονίας, να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Η Νέα Δημοκρατία δεν είχε ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και είχαμε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις, όταν αυτή κυρώθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Είχαμε πει, όμως, και δεν σας κορόιδεψα ποτέ, με απόλυτη εντιμότητα, ότι άπαξ και ψηφιστεί αυτή η Συμφωνία, πρακτικά δεν μπορεί να αλλάξει. Και θα αναγκαστούμε, παρά τα προβλήματά της, να τη σεβαστούμε και αυτό κάναμε» ανέφερε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

Μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «εάν όμως κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί από τη δικιά τους πλευρά να μην σεβαστούν τη Συμφωνία να γνωρίζουν δύο πράγματα:

  • Πρώτον ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός,
  • δεύτερον, τα μνημόνια τα οποία πρέπει να κυρώσουμε, δεν θα κυρωθούν έως ότου υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση».

«Απόλυτη συμμόρφωση από τη νέα κυβέρνηση με αυτά τα οποία προβλέπει η Συμφωνία. Χωρίς ακρότητες, χωρίς πολλές φωνές, με την απαραίτητη αυστηρότητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίζει όλα αυτά τα ζητήματα» πρόσθεσε.

Να σταλεί μήνυμα σταθερότητας – Βουλευτικές εκλογές το 2027

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ψηφίζοντας τη Ν.Δ. Δήλωσε, εξάλλου, ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2027.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το είδαμε και στις προηγούμενες εκλογές. Κάποιοι, ειδικά εδώ στη Βόρεια Ελλάδα, επιχείρησαν να εργαλειοποιήσουν και τον πατριωτισμό και την πίστη σας. Εμφανίστηκαν κάποια κόμματα τα οποία είπαν εμείς είμαστε οι πραγματικοί χριστιανοί, οι άλλοι δεν είναι. Δεν παίζει κανείς με την ορθοδοξία, δεν εργαλειοποιεί κανείς την πίστη, όλοι είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι, δεν υπάρχει χριστιανόμετρο και να γυρίσετε την πλάτη σε όλους αυτούς οι οποίοι επιχειρούν αυτή την άθλια εκμετάλλευση των θρησκευτικών αισθημάτων της ελληνικής κοινωνίας».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αποδοκιμασία του για το «κλίμα της πόλωσης, της τοξικότητας και τον απίστευτων ψεμάτων που διακινούνται σήμερα στον πολιτικό διάλογο».

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ