Skip to main content

Νέα Φιλαδέλφεια: «Τα έσπαγαν όλα, χτυπούσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους, μαχαίρωναν» – Μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής

Φωτ. Θ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Αυτόπτης μάρτυρας, κάτοικος της περιοχής, έκανε λόγο για βραδιά τρομοκρατίας

Εικόνες χάους μεταφέρουν κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας, περιγράφοντας τα επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, μαζί με Έλληνες οπαδούς – συνεργούς τους, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασε τη ζωή του 29χρονος φίλαθλος της ΑΕΚ.

Αυτόπτης μάρτυρας, κάτοικος της περιοχής, έκανε λόγο για βραδιά τρομοκρατίας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Αμέριμνοι καθόμασταν εδώ στην καφετέρια, πίναμε το ποτό μας, έκανε βόλτα ο κόσμος με τα παιδιά του στον πεζόδρομο. Ξαφνικά βλέπουμε δύο παιδιά της ΑΕΚ, έτρεχαν. Μας είπαν: “Παιδιά φύγετε, έρχονται επιδρομή Κροάτες μαζί με Παναθηναϊκούς”. Δεν το πιστέψαμε. Μας φάνηκε πολύ περίεργο και ξαφνικά δεν περνάνε 3-4 λεπτά και βλέπουμε 250 άτομα να τρέχουν με ρόπαλα στα χέρια, με γκλομπ, με μολότοφ, να αρχίζουν να τα σπάνε όλα, να βαράνε όποιον βρίσκουν μπροστά τους, να βάζουν φωτιές. Τρομοκρατήθηκαμε στην αρχή. Έγινε συμπλοκή με παιδιά νεαρά, φιλάθλους της ΑΕΚ. Ανέβηκαν προς τη θύρα 21 και ξαναγυρίζουν πίσω. Ξανά αρχίζουν τα σπάνε ό,τι υπήρχε όρθιο, σπάσανε αυτοκίνητα, μαχαιρώνανε» τόνισε στη δημόσια τηλεόραση.

«Κρυφτήκαμε μέσα στην καφετέρια και μπήκε ένα παιδί το οποίο ήταν μαχαιρωμένο στην κοιλιά. Άλλο ένα παιδί τον είχαν μαχαιρώσει στο χέρι. Έναν κολλητό μου φίλο που τον έφερα από το Περιστέρι, φίλαθλος του Παναθηναϊκού, όχι χούλιγκαν, γιατί άλλο οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού και άλλο οι χούλιγκανς που κάνανε συμφωνία με τους Κροάτες, γιατί αυτό έγινε. Ο φίλος μου αυτός έφαγε μια ροπαλιά, τού κόψανε το αυτί και μετά βέβαια από 20-25 λεπτά ήρθαν τα ΜΑΤ, καμιά 20αριά άτομα τα οποία μας πλάκωσαν στα δακρυγόνα. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε. Ένας κύριος με την κόρη του 13 ετών την τραυμάτισαν. Προσπαθούσε ο άνθρωπος να σώσει το παιδί του. Βραδιά τρομοκρατίας. Ένα πράγμα το οποίο δεν το έχουμε ζήσει ποτέ. Ούτε στην τηλεόραση έχουμε δει τέτοια επίθεση. Δεν έχει ξαναγίνει. Αυτή ήταν δολοφόνοι όλοι, όλοι μαυροφορεμένοι, ένας πανικός» πρόσθεσε.

Όπως είπε ο αυτόπτης μάρτυρας, δεν υπήρξε καμία πληροφορία για το τι αναμενόταν να γίνει. «Αν είχαμε τέτοια πληροφορία, προφανώς θα φυλαγόμαστε και δεν θα ήμασταν στο μαγαζί, δεν θα υπήρχε κόσμος να κάνει τη βόλτα του εδώ με τα παιδιά του. Αν είχαμε κάποια τέτοια πληροφορία, φυσικά δεν θα ήμασταν εδώ. Ξαφνιαστήκαμε. Δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο γιατί αυτή ήταν δολοφονική επίθεση».

«Έπεσε πάρα πολύ ξύλο» ανέφερε άλλος κάτοικος της Νέας Φιλαδέλφειας. Όπως τόνισε, «γινόταν ένας χαμός και τα έσπαγαν όλα».

Άλλος κάτοικος της περιοχής, είπε στη δημόσια τηλεόραση ότι «ήρθαν 200 Κροάτες, δεν τους ενόχλησε κανείς παρά την απαγόρευση της UEFA». Σημείωσε επίσης ότι «αντί να είναι στην Εθνική Οδό και από εκεί να μπουν στη Νέα Φιλαδέλφεια, έφτασαν στο πιο τυφλό και απόμερο σημείο. Κάποιος τους καθοδήγησε».

Μαχαιριά στο μπράτσο δέχθηκε το θύμα – Το χρονικό

Χτύπημα με αιχμηρό αντικείμενο στο μπράτσο δέχθηκε ο 29χρονος φίλαθλος της ΑΕΚ, ο οποίος έχασε τη ζωή του αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, που προκάλεσαν οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ μαζί με Έλληνες οπαδούς συνεργούς τους. Ο φίλαθλος της ΑΕΚ κατέληξε τελικά από ακατάσχετη αιμορραγία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι συλληφθέντες για τα αιματηρά επεισόδια ανακρίνονται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), ενώ οχήματα Κροατών χούλιγκαν εντοπίστηκαν κοντά στον σταθμό «Ειρήνη» του Ηλεκτρικού και αναμένεται να μεταφερθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ., συνολικά έγιναν 98 συλλήψεις ατόμων που εμπλέκονται στα επεισόδια, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό επιπλέον δραστών.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΛ.ΑΣ. σημειώνει ότι «ομάδα περίπου 100-120 οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, μαζί με Έλληνες οπαδούς-συνεργούς τους, βρέθηκαν στον Περισσό».

Υπενθυμίζεται ότι οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, παρά το γεγονός ότι είχε απαγορευτεί η μετακίνηση οπαδών της ομάδας από την Κροατία και η παρουσία τους στον αγώνα με την ΑΕΚ, κατάφεραν να φτάσουν οδικώς στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συναντήθηκαν με οπαδούς του ΠΑΟ στο σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ, όπου άφησαν τα αυτοκίνητά τους, μετέβησαν με το τρένο στον σταθμό του ηλεκτρικού στα «Πευκάκια» και από εκεί με τα πόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου επιτέθηκαν με μανία εναντίον οπαδών της ΑΕΚ, στη συμβολή των οδών Κιουτάχειας και Πατριάρχου Κωνσταντίνου. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έφτασαν αφού είχαν αρχίσει τα επεισόδια, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε σοβαρά από μαχαίρι ο 29χρονος φίλαθλος της ΑΕΚ, ο οποίος ξεψύχησε λίγο αργότερα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Ακόμη 8 τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα τρεις Έλληνες και πέντε Κροάτες. Κατά άλλα πληροφορίες, οι τραυματίες ανέρχονται σε 10.

Από τους 98 κρατούμενους για την υπόθεση, 84 είναι Κροάτες, ένας Αυστριακός, ένας Βόσνιος, ένας Αλβανός, ένας Γερμανός και δύο Έλληνες βρίσκονται στην Ασφάλεια Αττικής, ενώ οι 8 τραυματίες βρίσκονται φρουρούμενοι στο νοσοκομείο.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ξέσπασε πυρκαγιά από βόμβα μολότοφ σε ξερά χόρτα σε ρεματιά επί της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου, η οποία σβήστηκε από την Πυροσβεστική, ενώ τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών για να διαλύσουν τους συμπλεκόμενους, τους οποίους απομόνωσαν και συνέλαβαν.

Διοικητική Έρευνα για τις ενέργειες της Αστυνομίας σχετικά με τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια αναμένεται να διαταχθεί από το Αρχηγείο του Σώματος, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές από το μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ η παράλληλα συνεχίζεται η έρευνα για την διαλεύκανση όλων των πτυχών της υπόθεσης.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Φιλαδέλφεια: Το χρονικό της αιματηρής επιδρομής των χούλιγκαν

ΕΛ.ΑΣ. για Νέα Φιλαδέλφεια: Υπήρξαν «Έλληνες συνεργοί» των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ