Skip to main content

«Καίει» το ρεύμα: Ακριβό αέριο, καύσωνες και χαμηλά αποθέματα ανεβάζουν τις τιμές

Η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρισμού αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα η υποχώρηση της συμμετοχής των ΑΠΕ και το ράλι του φυσικού αερίου εντείνουν τις πιέσεις

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Συνθήκες «τέλειας καταιγίδας» διαμορφώνονται στην Ευρώπη όσον αφορά τις τιμές του ηλεκτρισμού με φόντο το ράλι του αερίου, την χαμηλή πλήρωση των αποθηκών αλλά και τους παρατεταμένους καύσωνες, που αυξάνουν τη ζήτηση για ψύξη και περιορίζουν την παραγωγή των πυρηνικών μονάδων.

Είναι ενδεικτικό ότι, όπως προκύπτει από διαγράμματα στην πλατφόρμα Energy Charts του γερμανικού Ινστιτούτου Fraunhofer, κατά το πρώτο εικοσαήμερο του Ιουλίου η μέση χονδρεμπορική τιμή σε 26 ευρωπαϊκές χώρες ανήλθε στα 100,44 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση 23,7% σε σχέση με πέρσι.

Στην Ελλάδα κατά το πρώτο εικοσαήμερο του Ιουλίου η μέση τιμή χονδρικής ανήλθε στα 113,29 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση 21,9% έναντι των 92,93 ευρώ/MWh του Ιουνίου. Άνοδος που σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με τη μειωμένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, η οποία περιορίστηκε στο 55,18%, από 62,63% τον προηγούμενο μήνα.

Οι παράγοντες που πιέζουν την ελληνική αγορά

Σημειώνεται πως προ ημερών υψηλόβαθμος παράγοντας του ΥΠΕΝ εξέφραζε ανησυχία για την πορεία των εγχώριων τιμών τις θερινές εβδομάδες, αποδίδοντας την πίεση στην εποχική ενίσχυση της ζήτησης κατά περίπου 20% λόγω της τουριστικής κίνησης, στη μειωμένη απόδοση των αιολικών εξαιτίας των δυσμενών ανεμολογικών συνθηκών και στη διατήρηση του φυσικού αεερίου σε υψηλά επίπεδα.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα λόγω της ανάφλεξης στον Περσικό στον ευρωπαϊκό κόμβο του TTF καταγράφεται νέο ράλι, με τις τιμές να εκτινάσσονται το απόγευμα της Δευτέρας πάνω από τα 58 ευρώ/MWh, περίπου 82% υψηλότερα από τα 31,95 ευρώ/MWh της 27ης Φεβρουαρίου, παραμονή της έναρξης των επιθέσεων στο Ιράν.

Τι θα γίνει με τα τιμολόγια του Αυγούστου

Μένει να φανεί με την ανακοίνωση των τιμολογίων του Αυγούστου, αν οι πάροχοι θα μετακυλίσουν τις πιέσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια ή αν θα συνεχιστεί η πολιτική των τελευταίων μηνών, κατά τους οποίους τα «πράσινα» τιμολόγια των μεγάλων τουλάχιστον παρόχων μένουν σε γενικές γραμμές σταθερά, με τα περιθώρια που δημιουργούν οι περίοδοι αποκλιμάκωσης των τιμών να αντισταθμίζουν τις αυξητικές πιέσεις.

Χαμηλά αποθέματα αερίου και κίνδυνος νέου ενεργειακού σοκ

Συνολικά η γηραιά ήπειρος μοιάζει να κινείται στην κόψη του ξυραφιού ενός νέου ενεργειακού σοκ, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά αερίου.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Οξφόρδης για τις Ενεργειακές Σπουδές η στενότητα στην παγκόσμια αγορά LNG, τα προβλήματα στις προμήθειες από τον Περσικό και η ισχυρή ασιατική ζήτηση κρατούν το αέριο ακριβό και επιβραδύνουν την πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης: Στις 18 Ιουλίου οι υπόγειες αποθήκες της ΕΕ βρίσκονταν μόλις στο 53,7%, έναντι 63,88% έναν χρόνο πριν, με το Ινστιτούτο να εκτιμά ότι έως την 1η Νοεμβρίου τα αποθέματα ενδέχεται να φθάσουν ως περίπου το 70%, μακριά από τον ευρωπαϊκό στόχο του 90%.

Ο καύσωνας απειλεί ακόμη και την ηλεκτροπαραγωγή

Η πίεση μεταφέρεται άμεσα και στο ρεύμα, καθώς το δεύτερο τρίμηνο του 2026 η χρήση αερίου στην ευρωπαϊκή ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε σχεδόν κατά 6% σε ετήσια βάση, με το μερίδιό του να φθάνει στο 19% το δεύτερο μισό του Ιουνίου λόγω της χαμηλής αιολικής παραγωγής και των περιορισμών στις πυρηνικές μονάδες από την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων ψύξης.

Ο «θαλάσσιος καύσωνας» στη δυτική Μεσόγειο μάλιστα απειλεί πλέον ακόμα και τις μονάδες φυσικού αερίου: Σύμφωνα με το Reuters η EDF εξέδωσε προειδοποίηση περιορισμού της παραγωγής για τη μονάδα Martigues, κοντά στη Μασσαλία, καθώς η θερμοκρασία του θαλασσινού νερού πλησίασε το όριο ασφαλείας των 32 βαθμών Κελσίου.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.