Skip to main content

Ουκρανία: Τι έχει αλλάξει στο Μπαχμούτ- Οι τεχνικές διείσδυσης των ρωσικών δυνάμεων

REUTERS/Oleksandr Ratushniak

«Η κατάσταση πρόσφατα άλλαξε ριζικά».

Μετά από πολύμηνες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, και με την επίδραση του χειμώνα, οι θέσεις των δύο πλευρών στο πεδίο έχουν σταθεροποιηθεί σε πολλά σημεία και γίνεται όλο και πιο δύσκολο η μια πλευρά να «σπάσει» τις γραμμές της άλλης.

Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία είναι το μέτωπο στο Μπαχμούτ, όπου διεξάγεται η μεγαλύτερη σε διάρκεια και πλέον αιματηρή από τις μάχες που έχουν γίνει μετά τη ρωσική εισβολή που εξαπολύθηκε στις 24 Φεβρουαρίου της περασμένης χρονιάς, χωρίς να αλλάζει σημαντικά η κατάσταση.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι σημειώνουν μικρή πρόοδο στις γύρω περιοχές, με τις μαρτυρίες από το μέτωπο να κάνουν λόγο για αλλαγή στην τακτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη γραμμή του Μπαχμούτ έχουν ενισχυθεί από ρωσικές συμβατικές δυνάμεις, που επιχειρούν μαζί με τις δυνάμεις της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner. Φαίνεται πως η σύμπραξη και ενίσχυση έχει ωφελήσει τις ρωσικές επιχειρήσεις.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) αναφέρεται στην καθημερινή του αξιολόγηση για τη σύγκρουση ότι η Ομάδα Εργασίας Κοινών Δυνάμεων της Ουκρανίας δημοσίευσε μια συνέντευξη την 1η Φεβρουαρίου με έναν Ουκρανό στρατιώτη που συμμετείχε στις μάχες στο Μπαχμούτ. Οι δηλώσεις του παρείχαν «μια λεπτομερή εικόνα για τις ρωσικές τακτικές στην περιοχή Μπαχμούτ», σημειώνει το ISW.

Τι είναι αυτό που είπε όμως ο Ουκρανός στρατιώτης; Ότι η κατάσταση στο Μπαχμούτ πρόσφατα «άλλαξε ριζικά», αναφέροντας την δράση τόσο των στρατευμάτων της Wagner όσο και των στελεχών της Κύριας Διεύθυνσης του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου (GRU). Οι δυνάμεις αυτές «διαπράττουν περισσότερες επιχειρήσεις των ειδικών μονάδων και επιχειρήσεις αναγνώρισης για να ενισχύσουν τις κατά κύματα επιθέσεις για μάχες σώμα με σώμα στην περιοχή Μπαχμούτ».

Ο Ουκρανός στρατιώτης είπε επίσης στη συνέντευξή του ότι τα ρωσικά στρατεύματα εφαρμόζουν «αρκετά επιτυχημένες τεχνικές διείσδυσης» στο Μπαχμούτ. Η Ρωσία, σύμφωνα με τον στρατιώτη, στέλνει άοπλο και χωρίς εφόδια στρατιωτικό προσωπικό για να παραδώσει πυρομαχικά και όπλα σε θέσεις πρώτης γραμμής στην πόλη. Αυτό το στρατιωτικό προσωπικό είναι συχνά σε θέση να «πλησιάσει τις ουκρανικές θέσεις χωρίς να γίνουν αντιληπτό, πρόσθεσε.  «Ήρθαν στις θέσεις μας 20 μέτρα μακριά και απλώς δεν τους προσέξαμε», είπε χαρακτηριστικά ο στρατιώτης.

Τα κτίρια από τα οποία επιχειρούν οι ουκρανικές δυνάμεις εντοπίζονται επίσης και καταστρέφονται από τα ρωσικά στρατεύματα, πρόσθεσε.

Πάντως το ISW σχολιάζει ότι αυτές οι τεχνικές, «οι οποίες πιθανότατα βοηθούν στην αναζωογόνηση των ρωσικών προελεύσεων που είχαν βαλτώσει μέσα και γύρω από το Μπαχμούτ», πιθανώς δεν θα κλιμακωθούν ώστε να υποστηρίξουν μεγαλύτερες επιθετικές επιχειρήσεις. Επίσης, συνεχίζει, δεν είναι επίσης σαφές πόσο αποτελεσματικές θα ήταν σε έδαφος χωρίς το είδος κάλυψης που φαίνεται να χρησιμοποιούν γύρω και στο Μπαχμούτ.

naftemporiki.gr