Skip to main content

«Κάθε σπίτι ένα φρούριο»: Πώς η Wagner «κόλλησε» στο Μπαχμούτ

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Ο ιδρυτής της Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν, παραδέχεται οι δυνάμεις του στο Μπαχμούτ δεν είναι σε θέση να σπάσουν τις ουκρανικές άμυνες. 

Οι σφοδρές μάχες που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες στο Μπαχμούτ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στα ανατολικά της Ουκρανίας, έχουν συνδεθεί με την δράση της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner.

Oι επιθετικές επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή πραγματοποιούνται υπό την καθοδήγηση της παραστρατιωτικής ομάδας, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο ιδρυτής της Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν, αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής.

Η πορεία των μαχών στο Μπαχμούτ θεωρείται αλληλένδετη με την τύχη του Πριγκόζιν, ο οποίος φαίνεται να έχει δεσμευθεί στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι δυνάμεις του μπορούν να επιτύχουν εκεί όπου ο τακτικός στρατός έχει αποτύχει.

Ο ίδιος πάντως σε τελευταίες του δηλώσεις, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης RIA Novosti, επιβεβαίωσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις του στο Μπαχμούτ δηλώνοντας ότι οι δυνάμεις της Wagner στην περιοχή δεν είναι σε θέση να σπάσουν τις ουκρανικές άμυνες.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι οι επιθετικές επιχειρήσεις στο Μπαχμούτ συνοδεύονται από μεγάλο βαθμό δυσκολίας επειδή κάθε σπίτι στο Μπαχμούτ είναι ένα «φρούριο». Παραδέχθηκε μάλιστα ότι οι ρωσικές δυνάμεις μάχονται για εβδομάδες προσπαθώντας να καταλάβουν ένα μονάχα σπίτι στο Μπαχμούτ, σχόλιο που είναι ενδεικτικό της δυσκολίας που ενέχει η πρόοδος των στρατευμάτων στην περιοχή.

Δήλωσε επίσης ότι οι Ουκρανοί έχουν αμυντικές γραμμές κάθε 10 μέτρα και ότι οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να εκκαθαρίσουν κτίριο προς κτίριο.

«Όλοι θέλουν να μάθουν πότε θα καταλάβουμε (το Μπαχμούτ)», ανέφερε χρησιμοποιώντας το ρωσικό όνομα για την πόλη, Αρτεμοβσκ. «Στο Αρτεμοβσκ, κάθε σπίτι έχει γίνει φρούριο. Οι δυνάμεις μας μερικές φορές μάχονται για περισσότερο από μια μέρα για ένα σπίτι. Μερικές φορές παλεύουν για εβδομάδες ολόκληρες για ένα σπίτι. Και πίσω από αυτό το σπίτι, υπάρχει ακόμα μια νέα γραμμή άμυνας, και όχι μία. Και πόσες τέτοιες γραμμές άμυνας υπάρχουν στο Αρτέμοβσκ; Πεντακόσιες μάλλον δεν θα ήταν υπερβολή», είπε.

Οι δηλώσεις αυτές του Πριγκόζιν αποτελούν μια σημαντική καμπή στην τακτική του, ενώ παράλληλα είναι η πρώτη φορά που κάνει λόγο για άκαρπες προσπάθειες των δυνάμεων της Wagner στο Μπαχμούτ. Ενδεικτικά, τον Οκτώβριο του 2022 δήλωνε ότι οι δυνάμεις της Wagner προχωρούσαν 100–200 μέτρα την ημέρα.

Η επιβεβαίωση των δυσκολιών στο Μπαχμούτ έχουν επίσης ιδιαίτερο βάρος, δεδομένου ότι η Wagner διεξήγαγε επιχειρήσεις πληροφόρησης τον Δεκέμβριο για να επιβεβαιώσει ότι οι δυνάμεις της ομάδας σημείωσαν αποκλειστικά κέρδη στο Μπαχμούτ χωρίς τη βοήθεια άλλων ρωσικών στοιχείων.

Σχολιάζοντας οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) εκτιμούν ότι ο Πριγκόζιν πιθανότατα προετοιμάζει το έδαφος για να απαλλάξει την ευθύνη της αποτυχία από την παραστρατιωτική ομάδα και τον ίδιο αποδίδοντας την αποτυχία της Wagner στο Μπαχμούτ στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας ή στη ρωσική βιομηχανική βάση.

Στρατιώτες της Wagner φαίνονται, σε βίντεο, να δηλώνουν στον Πριγκόζιν ότι δεν μπορούν να διαπεράσουν τις ουκρανικές γραμμές στο Μπαχμούτ λόγω της έλλειψης σε τεθωρακισμένα οχήματα, πυρομαχικά και οβίδες.

Μάλιστα οι αναλυτές του ISW, σημειώνουν ότι πιθανότατα οι δηλώσεις στο βίντεο δεν είναι αυθόρμητες, αλλά είναι «στημένες».

Διαβάστε ακόμα:

naftemporiki.gr