Skip to main content

Ουκρανία: Η διπλή μάχη των ρωσικών δυνάμεων γύρω από το Μπαχμούτ

REUTERS/Yan Dobronosov

Κατάληψη χωριού γύρω από το Μπαχμούτ ανακοίνωσε η Μόσχα.

Τον έλεγχο ενός χωριού στα βόρεια του Μπαχμούτ, στην περιφέρεια Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε η Ρωσία καθώς εντείνει τις προσπάθειές της να περικυκλώσει την πόλη όπου μαίνονται σφοδρές μάχες για πολύ καιρό.

Η κατάληψη του Μπαχμούτ θα αποτελούσε το πρώτο σημαντικό επίτευγμα της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης από τότε που κατέλαβε τις πόλεις Σιβερσκοντονέτσκ και Λυσιχάνσκ τον Ιούλιο.

Ειδικότερα,  το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner ανακοίνωσαν, χωριστά, πως ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πλήρως το χωριό Βλαχοντάτνε. Ωστόσο είναι ασαφές αν καταλήφθηκε από τακτικές ρωσικές δυνάμεις ή μισθοφόρους, ενώ η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από το Κίεβο, ούτε είναι δυνατό να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο επικεφαλής της εταιρείας Wagner, έσπευσε να ανακοινώσει, πριν από το υπουργείο Άμυνας, πως οι άνδρες του πήραν το χωριό. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και η εταιρεία, που θεωρείται πως έχει στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, κάνουν ανταγωνιστικές ανακοινώσεις για την πατρότητα κάποιας στρατιωτικής επιτυχίας.

Το Σαββατοκύριακο, το Κίεβο διαβεβαίωνε πως επιθέσεις στο χωριό απωθήθηκαν.

Στην πρώτη γραμμή του Μπαχμούτ έχουν προστεθεί ρωσικές συμβατικές δυνάμεις, καθώς οι επιχειρήσεις που διηύθυναν οι δυνάμεις της Wagner για μήνες στην περιοχή δεν σημείωσαν εμφανή πρόοδο. Η προσθήκη ρωσικών συμβατικών δυνάμεων στην πρώτη γραμμή του Μπαχμούτ διατηρεί την πρωτοβουλία για τις ρωσικές επιχειρήσεις γύρω από την πόλη, εξηγούν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) προσθέτοντας ότι η ρωσική διοίκηση έχει δεσμεύσει αρκετές συμβατικές δυνάμεις στην προσπάθεια να αναζωογονήσει την επιχείρηση στο Μπαχμούτ, αποτρέποντας έτσι τη συνολική κορύφωση της επίθεσης, η οποία συνεχίζεται.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Back to basics ο Πούτιν- Περιθωριοποιεί την ομάδα Wagner;

Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν αποκλείεται οι ρωσικές συμβατικές δυνάμεις να αντικαταστήσουν τις δαπανηρές δυνάμεις της Wagner, οι οποίες θα μετακινηθούν τις από το Μπαχμούτ προς την πρώτη γραμμή των συγκρούσεων στη νότια Ουκρανία. «Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ενδέχεται να προσπαθεί να υποκαταστήσει πλήρως τις δυνάμεις της Wagner κοντά στο Μπαχμούτ και να πλασάρει την παραδοσιακή ρωσική στρατιωτική δομή διοίκησης ως τον μοναδικό νικητή γύρω από την πόλη, με την προϋπόθεση ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάβουν τελικά την πόλη», αναφέρουν.

Πάντως το ISW δεν προβλέπει την πτώση του Μπαχμούτ στις ρωσικές δυνάμεις, αν και εκτιμάει ότι η ουκρανική διοίκηση θα μπορούσε να επιλέξει να αποσυρθεί αντί να διακινδυνεύσει απαράδεκτες απώλειες. Επίσης οι αναλυτές του αμερικανικού think tank εκτιμούν ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι υπερεκτιμούν ξανά τις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες για να σημειώσουν πρόοδο στην περιφέρεια του Ντονέτσκ και στο πεδίο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

naftemporiki.gr