Κοινωνία
Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2013 16:23

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ νοτίως της Λήμνου

Πολύ ισχυρή, 5,9 Ρίχτερ, ήταν η σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στις 16.16 στη θαλάσσια περιοχή 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λήμνου. Η δόνηση, εκτός από την Αθήνα, έγινε αισθητή στην Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Πολύ ισχυρή, 5,9 Ρίχτερ, ήταν η σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στις 16.16 στη θαλάσσια περιοχή 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λήμνου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Η δόνηση, που έγινε αισθητή, εκτός από την Αθήνα, στην Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, είχε εστιακό βάθος 29 χιλιομέτρων.

Ήδη έχουν σημειωθεί πολλοί μικροί σεισμοί, όμως δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, χωρίς προβλήματα λειτουργούν και οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Οι κάτοικοι της Λήμνου αναστατώθηκαν, βγήκαν στους δρόμους, όμως επέστρεψαν γρήγορα στα σπίτια τους λόγω του ψύχους που επικρατεί. «Ο κόσμος ανησύχησε αλλά κανένα πρόβλημα δεν έχει αναφερθεί» δήλωσε ο Δήμαρχος Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ-ΜΠΕ, εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιστορικό σεισμών αντίστοιχου μεγέθους.

Λίγο αργότερα, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέσω του ρ/σ Σκάι, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως αύριο το απόγευμα θα μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό ή όχι, αν και σημείωσε πως οι μικρότεροι σεισμοί που γίνονται, 2 με 3,5 Ρίχτερ, αρχίζουν να δίνουν την εικόνα μιας μετασεισμικής ακολουθίας.