Υγεία
Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 17:34

Πέντε τόνους χλωροκίνης παρέλαβε η Ελλάδα

​Έφτασε στην Ελλάδα η παραγγελία των πέντε τόνων της δραστικής ουσίας χλωροκίνης που είχε ανακοινωθεί και η οποία, μεταφέρθηκε από την Ινδία έπειτα από συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής Κυβέρνησης, του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ με στόχο τηςν αντιμετώπιση του COVID-19.

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Έφτασε στην Ελλάδα η παραγγελία των πέντε τόνων της δραστικής ουσίας χλωροκίνης που είχε ανακοινωθεί και η οποία, μεταφέρθηκε από την Ινδία έπειτα από συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής Κυβέρνησης, του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ με στόχο τηςν αντιμετώπιση του COVID-19.

Σύμφωνα με την χθεσινή ενημέρωση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα η Ελλάδα είναι σε συνεργασία και καθημερινή επικοινωνία με τα κέντρα του εξωτερικού για τυχόν νέα φάρμακα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η δραστική ουσία χλωροκίνη η οποία είχε χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ελονοσίας έχει ήδη χορηγηθεί σε 600 ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19 στη Γαλλία με πραγματικά ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Όπως είχε εξηγήσει ο κ. Τσιόδρας η ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής & διευθυντή του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας,  Ντιντιέ Ραούλτ χορήγησε 600 milligram ημερησίως επί έξι μέρες το φάρμακο και το 90% αυτών που το έλαβαν ήταν αρνητικοί στον ιό σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν έλαβε τη θεραπεία. Οι ασθενείς στη συνέχεια ήταν αρνητικοί στα τεστ του ιού άρα δεν είναι πλέον μεταδοτικοί.