Κόσμος
Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019 10:32

Μπαρνιέ: Η Ε.Ε. δεν εντυπωσιάζεται από την απειλή του no deal Brexit

«Η Βρετανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις», εφόσον επιλέξει τελικά να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, διεμήνυσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. Σε συνέντευξή του στο BBC, η οποία θα μεταδοθεί σήμερα, αλλά πραγματοποιήθηκε τον Μάιο, ο Μπαρνιέ κατέστησε σαφές ότι οι Βρυξέλλες δεν εντυπωσιάζονται από την απειλή ενός no deal Brexit και επομένως δεν ωφελεί να τις εκτοξεύουν Βρετανοί αξιωματούχοι.

«Η Βρετανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις», εφόσον επιλέξει τελικά να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, διεμήνυσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Σε συνέντευξή του στο BBC, η οποία θα μεταδοθεί σήμερα, αλλά πραγματοποιήθηκε τον Μάιο, ο Μπαρνιέ κατέστησε σαφές ότι οι Βρυξέλλες δεν εντυπωσιάζονται από την απειλή ενός no deal Brexit και επομένως δεν ωφελεί να τις εκτοξεύουν Βρετανοί αξιωματούχοι.

Στην κούρσα της διαδοχής για τη θέση της Τερέζα Μέι, ο επικρατέστερος υποψήφιος – και πρώην υπουργός Εξωτερικών – Μπόρις Τζόνσον έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ένωση στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

«Πιστεύω ότι η βρετανική πλευρά, που είναι καλά πληροφορημένη και ικανή και γνωρίζει τον τρόπο που λειτουργούμε στην Ε.Ε., γνώριζε από την αρχή ότι δεν εντυπωσιαζόμασταν ποτέ από αυτές τις απειλές. Δεν ωφελεί να τις χρησιμοποιεί», υποστηριξε με νόημα ο Μπαρνιέ και τόνισε ότι η συμφωνία αποχώρησης «είναι ο μόνος τρόπος για να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε. με συντεταγμένο τρόπο».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. τόνισε επίσης ότι ούτε η Μέι  ούτε οι υπουργοί της δεν του είπαν ποτέ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ότι το Λονδίνο εξετάζει και το σενάριο του no deal Brexit. Σε κάθε περίπτωση, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε επανειλλημμένως δηλώσει δημοσίως ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι καλύτερο από μια κακή συμφωνία.

Στην ίδια εκπομπή, στο Panorama, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον αποκαλύπτει ότι ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο Μάρτιν Ζελμάιερ, κορυφαίος συνεργάτης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, έκανε το 2018 μυστική πρόταση στη Βρετανία να αναστείλει το Brexit για πέντε χρόνια και να γίνουν διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία και τη Γερμανία για «μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη».

Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις στην ίδια εκπομπή και του πρώτου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς ότι οι Βρετανοί υπουργοί «περιφέρονταν σαν ηλίθιοι» όταν πήγαν να διαπραγματευθούν το Brexit το 2017.

naftemporiki.gr