Κόσμος
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019 11:40

Ο Γκουαϊδό καλεί τους Βενεζουελάνους στην ύστατη προσπάθεια ανατροπής του Μαδούρο

Πρόσκληση σε μία ύστατη, πανεθνική προσπάθεια ανατροπής του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μάδούρο απηύθυνε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, αφότου η χώρα βυθίστηκε για τέταρτη φορά στο σκοτάδι σε διάστημα λιγότερο των τριών εβδομάδων.

Πρόσκληση σε μία ύστατη, πανεθνική προσπάθεια ανατροπής του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μάδούρο απηύθυνε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, αφότου η χώρα βυθίστηκε για τέταρτη φορά στο σκοτάδι σε διάστημα λιγότερο των τριών εβδομάδων.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Καράκας, ο Γκουαϊδό τόνισε ότι είναι επιτέλους η ώρα οι Βενεζουελάνοι όλων των κοινωνικών τάξεων να συσπειρωθούν και να κινητοποιηθούν για τη λεγόμενη Operación Libertad (Επιχείρηση ελευθερίας), η οποία θα εξελιχθεί σε μία γιγαντιαία πορεία στην πρωτεύουσα.

Ο Γκουαϊδό αναγνώρισε ότι μία τόσο μεγάλη διαδήλωση δεν μπορεί να οργανωθεί «από τη μια μέρα στην άλλη». Επίσης δεν διευκρίνισε τον τόπο ή τον χρόνο. Μέλη της πολιτικής του ομάδας ωστόσο υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να τερματιστεί στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες.

Ο ίδιος ο Γκουαϊδο υποστήριξε ότι θα μπορούσε να οργανωθεί μία «δοκιμαστική» διαδήλωση πρώτα, στις 6 Απριλίου. Γι’ αυτόν τον λόγο τις επόμενες εβδομάδες θα ταξιδέψει σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να μπορέσει να έρθει σε επαφή με τοπικούς παράγοντες.

Μία τόσο «ευαίσθητη τοποθεσία», όπως το μέγαρο Μιραφλόρες, εγκυμονεί ασφαλώς κινδύνους, υποστήριξε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι χρειάζεται «υπευθυνότητα» στον σχεδιασμό της μεγάλης αυτής κινητοποίησης. «Δεν θα γίνουμε βορά στα κανόνια», τόνισε.

Αφορμή για το νέο κάλεσμα του Γκουαϊδό στάθηκε το νέο μεγάλο μπλακάουτ στη Βενεζουέλα.  «Σήμερα, οι Βενεζουελάνοι ξύπνησαν ξανά στο σκοτάδι, εξαιτίας ενός ανίκανου, διεφθαρμένου καθεστώτος. Αυτό που ζητάμε και αυτό για το οποίο παλεύουμε κάθε μέρα είναι να ζούμε φυσιολογικά», δήλωσε ο Γουαϊδό.

Το καθεστώς του Μαδούρο κατηγορεί για τις εκτεταμένες διακοπές ρεύματος την «εγκληματική ιμπεριαλιστική επίθεση» που δέχεται με απώτερο στόχο την ανατροπή του προέδρου. Την ίδια ώρα, σχολιάζει η «Guardian», στους δρόμους του εξαθλιωμένου Καράκας, ο θυμός περισσεύει, καθώς οι πολίτες - χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα - δεν βλέπουν διέξοδο από μία μακρά περίοδο ανέχειας και αβεβαιότητας.

Όσο ο Γκουαϊδό απευθυνόταν στους υποστηρικτές του στην πρωτεύουσα του Καράκας, η σύζυγος του Φαμπιάνα Ροζάλες βρισκόταν στην Ουάσιγκτον, όπου την υποδέχτηκε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς. «Είμαστε με τη Βενεζουέλα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την έναρξη της συνάντησης με τη Ροζάλες και άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης.

naftemporiki.gr