Skip to main content

Βακάκης: Πώς σε 7 χρόνια πούλησε το 10% της Jumbo

Επί προσωπικού: Ο ισχυρός άνδρας της Jumbo ελέγχει πλέον το 16,3% των μετοχών

Ένα μερίδιο άνω του 10% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Jumbo έχει ρευστοποιήσει μέσα στην τελευταία επταετία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Απόστολος Βακάκης, ο οποίος μέσω τριών διαφορετικών placements έχει «ρίξει» το ποσοστό του από το 26,7% το 2017 στο 16,3% το 2024.

Οι πωλήσεις

Χθες, ο ισχυρός άνδρας και ιδρυτής της εταιρείας παιχνιδιών, η οποία σήμερα αξίζει περίπου 4 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διέθεσε το 3% του μετοχικού κεφαλαίου στην τιμή των 27,2 ευρώ/μετοχή, εισπράττοντας το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 108,8 ευρώ.

Λύκος: Από την προπολεμική Ελλάδα στο «colpo grosso» της Aυστρίας

Το 2021, δηλαδή ακριβώς πριν τρία χρόνια, είχε προηγηθεί η πώληση ενός ακόμη μεριδίου, μεγέθους 3,85%, στην τιμή των 14,7 ευρώ/μετοχή. Τότε ο «Mr Jumbo» είχε αποκομίσει το ποσό των 77,1 εκατ. ευρώ. Το μπαράζ των πωλήσεων, δε, είχε ξεκινήσει το 2017, όταν ο κ. Βακάκης διέθεσε το 3,5% των μετοχών στην τιμή των 14,95 ευρώ, «σηκώνοντας» ρευστότητα αξίας 71,1 εκατ. ευρώ.

Ρευστότητα 257 εκατ. ευρώ

Μέσα σ’ αυτήν την τελευταία επταετία, λοιπόν, ο ιδρυτής της Jumbo, η οποία ξεκίνησε το 1985 με ένα και μοναδικό κατάστημα παιχνιδιών στη Γλυφάδα, προτού εξελιχθεί στον σημερινό «γίγαντα» του λιανεμπορίου, εισέπραξε -μόνο από την πώληση του 10% των μετοχών- το συνολικό ποσό των 257 εκατ. ευρώ. Χωρίς να υπολογίζουμε τα γενναιόδωρα μερίσματα καθ’ όλη τη διάρκεια της επίμαχης περιόδου.

Σίψας: Το ολικό comeback, το ράλι 200% και το κλαμπ των… μεγάλων

Όσον αφορά το πού ακριβώς έχει διοχετεύσει αυτή τη ρευστότητα, κατά το παρελθόν ο κ. Βακάκης είχε υποστηρίξει ότι αφορά προσωπικές του υποθέσεις και ειδικότερα, την οικογένειά του.

Το ίδιο ενδεχομένως ισχύει κι αυτή τη φορά, με τις δύο κόρες του θεωρούνται ως οι βασικοί αποδέκτες των 100 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προέκυψαν από τη χθεσινή mega-συναλλαγή.

Σε περίπου δύο εβδομάδες είναι προγραμματισμένη η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση και δεν αποκλείεται ο «Mr Jumbo» να δώσει ορισμένες διευκρινίσεις. Υπομονή μέχρι τότε, λοιπόν.

Οι υπόλοιπο μέτοχοι

Παρότι το ποσοστό του κ. Βακάκη έχει υποχωρήσει πλέον στα επίπεδα του 16%, ο ίδιος παραμένει «κυρίαρχος», όντας ο μοναδικός μέτοχος με διψήφιο μερίδιο.

Ας σημειωθεί ότι το αμερικανικό fund FMR LLC, γνωστό και ως Fidelity, ελέγχει το 9,99%, ενώ μερίδιο της τάξης του 5% κατέχει το επίσης αμερικανικό fund Capital Group.

Χρηματιστήριο: Στην πόρτα της εξόδου 3+1 εισηγμένες, αξίας 3,2 δισ. ευρώ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)