Skip to main content

G7: Οι υπουργοί Δικαιοσύνης συζητούν για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ουκρανία

REUTERS/Florion Goga

«Εάν η Ουκρανία θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο της ένταξης στην ΕΕ, πρέπει να καταπολεμήσει το υψηλό επίπεδο της διαφθοράς»

Στην Βενετία συναντήθηκαν σήμερα οι υπουργοί δικαιοσύνης της Ομάδας των Επτά (G7) προκειμένου να συζητήσουν τρόπους καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους Ιταλούς οικοδεσπότες, η διήμερη συνάντηση στην πόλη της βόρειας λιμνοθάλασσας αφορά την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών της Ουκρανίας και την αποτροπή κάθε μορφής παράνομης χρήσης των χρημάτων που προορίζονται για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Η G7 είναι μια ομάδα ηγετικών δημοκρατικών βιομηχανικών χωρών, στην οποία μετέχουν η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.

«Πρόβλημα για την Ουκρανία»

«Το θέμα της διαφθοράς είναι ένα πρόβλημα για την Ουκρανία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Ο Μπούσμαν είπε ότι τα χρήματα που διοχετεύονται στην διαφθορά αντί να δαπανώνται για τον εξοπλισμό των Ουκρανών στρατιωτών αποδυναμώνουν την χώρα στην άμυνα της κατά της ρωσικής επιθετικότητας.

«Εάν η Ουκρανία θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο της ένταξης στην ΕΕ, πρέπει να καταπολεμήσει το υψηλό επίπεδο της διαφθοράς» δήλωσε ο Μπούσμαν.

Ο Μπούσμαν δήλωσε ότι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα δεν θα πετύχει χωρίς ξένη βοήθεια. Ωστόσο, δήλωσε ότι οι πιθανές χώρες-χορηγοί θα ήταν λιγότερο πρόθυμες να βοηθήσουν, εάν μεγάλο μέρος της βοήθειας χάνεται λόγω της διαφθοράς.

Σύμφωνα με τον Μπούσμαν, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνώριζε το πρόβλημα αυτό και είχε θέσει την καταπολέμηση της διαφθοράς στο επίκεντρο του έργου του. «Θέλουμε να τον υποστηρίξουμε στο ζήτημα αυτό», πρόσθεσε ο Μπούσμαν.

Ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7 συναντώνται τακτικά εδώ και αρκετό καιρό, η συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης είναι σχετικά κάτι το νέο. Η πρώτη τους συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2022 με πρωτοβουλία του Μπούσμαν. Μια δεύτερη συνάντηση ακολούθησε τον Ιούλιο του 2023.

Μια ουκρανική αντιπροσωπεία ήταν παρούσα στη Βενετία για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσαν την Ουκρανία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, dpa