Skip to main content

Ρωσία: Μεγαλοπρέπεια, χιόνια και πυρηνικές απειλές Πούτιν στην Ημέρα της Νίκης στη Μόσχα

REUTERS/Shamil Zhumatov

Επίθεση Πούτιν στη Δύση: Είμαστε σε ετοιμότητα μάχης

Χιονισμένη η Μόσχα γιόρτασε μεγαλοπρεπώς την Ημέρα της Νίκης, στην 79η Επέτειο της νίκης κατά του ναζισμού, και ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μπει στον 3ο χρόνο του. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «υπενθύμισε» στη Δύση πως η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, προειδοποιώντας την να μην διακινδυνεύει μια παγκόσμια σύγκρουση, σε μια σύντομη ομιλία του.

Sputnik/Mikhail Klimentyev/Pool via REUTERS

Η ετήσια εκδήλωση στις 9 Μαΐου τιμά τη σοβιετική νίκη επί της Ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα παρέλασαν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, ενώ άλλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη Ρωσία.

REUTERS/Shamil Zhumatov

Η παρέλαση είναι μια ευκαιρία για μεγαλοπρέπεια, υπερηφάνεια και τελετή, αλλά και για προπαγάνδα, με το Κρεμλίνο να επιθυμεί να παραλληλίσει τη νίκη του Κόκκινου Στρατού το 1945 με την τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία.

(Xinhua/Bai Xueqi)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αρχιστράτηγος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, παρευρέθη την παρέλαση για 21η φορά, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 9.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων, ενώ 70 άρματα μάχης χρησιμοποιήθηκαν για τους εορτασμούς, σε μια Μόσχα που ντύθηκε στα λευκά.

(Xinhua/Bai Xueqi)

Πούτιν: Η Δύση διακινδυνεύει μια παγκόσμια σύγκρουση

Ο Πούτιν στην ομιλία του, κατηγόρησε την «αλαζονική» Δύση ότι διακινδυνεύει παγκόσμια σύγκρουση και λέει ότι οι δυνάμεις βρίσκονται σε «ετοιμότητα μάχης».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας κατηγόρησε τη Δύση ότι διακινδυνεύει μια παγκόσμια σύγκρουση και δήλωσε ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να απειλήσει τη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του κόσμου, καθώς η Ρωσία σηματοδότησε τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

REUTERS/Shamil Zhumatov

Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν εναντίον των υποστηριζόμενων από τη Δύση δυνάμεων της Ουκρανίας, ο Πούτιν κατηγόρησε τις «αλαζονικές» δυτικές ελίτ ότι ξεχνούν τον αποφασιστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Σοβιετική Ένωση στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας και ότι υποδαυλίζουν τις συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Γνωρίζουμε πού οδηγεί η υπερβολή τέτοιων φιλοδοξιών. Η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει μια παγκόσμια σύγκρουση», δήλωσε ο Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία, αφού ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου επιθεώρησε τα στρατεύματα που παρατάχθηκαν εν μέσω χιονόπτωσης.

Kremlin.ru/Handout via REUTERS

«Αλλά ταυτόχρονα, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας απειλήσει. Οι στρατηγικές μας δυνάμεις βρίσκονται πάντα σε κατάσταση ετοιμότητας μάχης».

Αφού κάλεσε σε ενός λεπτού σιγή, ο Πούτιν τελείωσε την ομιλία του με τις ακόλουθες λέξεις: «Για τη Ρωσία! Για τη νίκη! Ζήτω!» δίνοντας το σήμα σε χιλιάδες στρατιώτες να απαντήσουν με τρεις δυνατές ζητωκραυγές.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC, Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ