Skip to main content

Χρηματιστήριο: Οι 23 μονάδες που χωρίζουν την αγορά από τις 1.500 μονάδες

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Με άνοδο άνω του 1,5% οι πρώτες συνεδριάσεις μετά το Πάσχα.

Μόλις 23 μονάδες χωρίζουν πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών από τον μεγάλο φετινό στόχο των 1.500 μονάδων, με τους αγοραστές να μοιάζουν κυρίαρχοι σ’ αυτές τις πρώτες συνεδριάσεις του Μαΐου.

Ο Γενικός Δείκτης μετρά κέρδη άνω του 14% από τις αρχές του έτους, με αποτέλεσμα να φιγουράρει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών. Και το σημαντικότερο; Να βλέπει την απόσταση από τις 1.500 μονάδες να μικραίνει διαρκώς.

Μπήτρος: Τα επτά χρόνια… φαγούρας και το φως (;) στην άκρη του τούνελ

Σήμερα, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης θα ξεκινήσει την προσπάθειά του από τις 1.477 μονάδες, έχοντας ήδη καταγράψει άνοδο άνω του 1,5% στο πρώτο διήμερο μετά τις αργίες του Πάσχα.

Δεν αποκλείεται, πάντως, οι υψηλές αποτιμήσεις και τα διαδοχικά πολυετή υψηλά να οδηγήσουν ορισμένους επενδυτές στην επιλογή της αφομοίωσης των κεκτημένων και της ρευστοποίησης ορισμένων κερδών.

Βέβαια, είναι αυταπόδεικτο ότι το κλίμα στην ελληνική αγορά παραμένει εξαιρετικό, με τον ούριο άνεμο στο εξωτερικό, τα διαδοχικά επιχειρηματικά deals και να ανθεκτικά εταιρικά μεγέθη να συνιστούν το βασικό «καύσιμο».

Όλα αυτά αποτελούν ικανή συνθήκη, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης άμεσα να προσεγγίσει ή και να διασπάσει τις αντιστάσεις των 1.500 μονάδων, ανοίγοντας τον δρόμο προς τον επόμενο στόχο των 1.550 μονάδων.

Βακάκης: Πώς σε 7 χρόνια πούλησε το 10% της Jumbo

H επόμενη εβδομάδα

Και μην ξεχνάμε ότι την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI Standard Greece (Τρίτη 14 Μαΐου), κάτι το οποίο παραδοσιακά εκτοξεύει τους ημερήσιους τζίρους στη Λεωφόρο Αθηνών.

Βέβαια, θεωρείται αρκετά δύσκολο να υπάρξουν αλλαγές στη σύνθεση του βασικού δείκτη, παρά τις μικρές πιθανότητες εισόδου των Helleniq Energy και Titan Cement. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, είναι αρκετά πιθανό να υπάρξουν αλλαγές στη στάθμιση των 10 συμμετεχουσών εταιρειών.

Την ίδια στιγμή, τις αμέσως επόμενες ημέρες η αγορά περιμένει το νέο πακέτο δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών του α’ τριμήνου, με τα αποτελέσματα των ΟΤΕ, Helleniq Energy, Alpha Bank και Eurobank να ξεχωρίζουν από το καλεντάρι της αγοράς.

Χρηματιστήριο: Οι 16 μετοχές που οδηγούν τη φετινή κούρσα

7×7 ο Dow Jones

Στο εξωτερικό, τώρα, το κλίμα φαίνεται ότι παραμένει θετικό, με τον Dow Jones να έχει συμπληρώσει επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και τον Stoxx 600 να ενισχύεται στις 516 μονάδες, δηλαδή σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Το ευοίωνο περιβάλλον, όπως έχει επανειλημμένως αναφερθεί, αποδίδεται στην αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών προκλήσεων, στα ισχυρά εταιρικά μεγέθη, αλλά κυρίως στην προσδοκία για σταδιακή μείωση των επιτοκίων εντός του 2024.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η αντίδραση της ΔΕΗ, η 2η θέση της Eurobank και το 100άρι της Unibios

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)