Skip to main content

Μπήτρος: Τα επτά χρόνια… φαγούρας και το φως (;) στην άκρη του τούνελ

Επί προσωπικού: Ο Ιωάννης Μπήτρος προσπαθεί να αλλάξει ρότα στην ιστορική βιομηχανία.

Επτά ολόκληρα χρόνια συμπληρώνει αύριο (10/5) η μετοχή της Μπήτρος Συμμετοχική στην Κατηγορία Επιτήρησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Γιάννη Μπήτρο, να αναζητά… σανίδα σωτηρίας, ώστε να κρατήσει «ζωντανή» την οικογενειακή επιχείρηση, την οποία ίδρυσε ο παππούς του στον μεταπολεμικό Πειραιά το 1945.

Τα αρνητικά κεφάλαια

Η οικονομική κατάσταση του Ομίλου, αναμφίβολα, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στον κ. Μπήτρο, ο οποίος εκτελεί χρέη CEO εδώ και τουλάχιστον μία 20ετία, ελέγχοντας ταυτόχρονα το 36,5% των μετοχών (25% κατέχει ο πατέρας του, Παναγιώτης, και 10% η αδερφή του, Λήδα).

Τόσο τα ίδια κεφάλαια, όσο και τα EBITDA παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, ενώ την ίδια ώρα η χρηματιστηριακή αξία του Ομίλου δεν ξεπερνά τα 7,5 εκατ. ευρώ -μία από τις χαμηλότερες σε όλο το ταμπλό.

Σίγουρα, ο κ. Μπήτρος, εδώ και χρόνια, καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να αλλάξει ρότα στον ιστορικό Όμιλο, ο οποίος κάποτε «μεσουρανούσε» στον κλάδο του χάλυβα.

Λύκος: Από την προπολεμική Ελλάδα στο «colpo grosso» της Aυστρίας

Σ’ αυτές συγκαταλέγεται η επέκταση των δραστηριοτήτων στους τομείς του real estate (Μπήτρος Κατασκευαστική) και της ενέργειας (Big Solar), αλλά και η εισφορά του μεταλλουργικού κλάδου στη ΣΙΔΜΑ Α.Ε., στην οποία η Μπήτρος Συμμετοχική ελέγχει σήμερα το 1/4 του μετοχικού κεφαλαίου.

Αγκάθι ο υπερδανεισμός

Από την άλλη πλευρά, όμως οι προκλήσεις παραμένουν επί τάπητος, με μεγαλύτερη όλων τον υπερδανεισμό του Ομίλου (179 εκατ. ευρώ έως τις 31/12/2023), ως απόρροια της πολυετούς οικονομικής κρίσης, η οποία έπληξε τον κλάδο των χαλυβουργικών προϊόντων -και όχι μόνο.

Από το 2019 και μετέπειτα, η οικογένεια Μπήτρου βρίσκεται σε διαδοχικές και αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, το οποίο αφορά κυρίως τις θυγατρικές Μπήτρος Μεταλλουργική και Μπήτρος Οπλισμός Σκυροδέματος.

Πάντως, με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης, εντός των επόμενων μηνών είναι πιθανό να υπάρξει… «λευκός καπνός», κάτι το οποίο αναμφίβολα θα δώσει «ανάσες» τόσο στην εισηγμένη, όσο και στον ίδιο τον κ. Μπήτρο.

Σίψας: Το ολικό comeback, το ράλι 200% και το κλαμπ των… μεγάλων

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)