Skip to main content

Ημέρα της Ευρώπης: Γιορτή για την «αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και τη διαφορετικότητα», έναν μήνα πριν τις Ευρωεκλογές

EPLO
Η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου

Πλήθος εκδηλώσεων - Συμβολική επίσκεψη Μέτσολα στο Κίεβο

Την Ημέρα της Ευρώπης σήμερα 9 Μαΐου, η ΕΕ γιορτάζει όλα όσα έχει επιτύχει για την ενότητα και τη μακροπρόθεσμη ειρήνη, τιμώντας την επέτειο υπογραφής της Διακήρυξης Σουμάν το 1950.

Η Διακήρυξη, η οποία υπεγράφη στις 9 Μαΐου 1950, αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο για τη συνεργασία στην Ευρώπη και για την ειρήνη στην ήπειρο. Η Ημέρα της Ευρώπης αποτελεί σύμβολο του ανοικτού χαρακτήρα, της διαφάνειας, της δημοκρατίας και της ενότητας της ΕΕ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
European Union

Η φετινή διοργάνωση της Ημέρας της Ευρώπης πραγματοποιείται 45 χρόνια μετά τις πρώτες ευρωπαϊκές εκλογές του 1979 και έναν μήνα πριν από τις εκλογές του 2024 που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Antoine COULON/EUROPEAN UNION

Βρυξέλλες Emilie GOMEZ/EUROPEAN UNION

Σε μια συμβολικού χαρακτήρα κίνηση και ενώ η Μόσχα γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης με τον Πούτιν να προειδοποιεί ξανά τη Δύση, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, επισκέφθηκε το Κίεβο, γράφοντας χαρακτηριστικά στο Χ, «πίσω στη χώρα των γενναίων».

Φωταγώγηση μνημείων

Μνημεία σε ολόκληρη την Ευρώπη σήμερα 9 Μαΐου θα έχουν ειδική φωταγώγηση. Στη χώρα μας συμμετέχει η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Η Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, το Κολοσσαίο στη Ρώμη και η Μεγάλη Πλατεία στις Βρυξέλλες είναι μεταξύ πολλών μνημείων.

Στα κτίρια θα εμφανίζεται το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας «Αξιοποίησε την ψήφο σου. Για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα» ή την σημαία της ΕΕ από την Τετάρτη 8 Μαΐου έως την Πέμπτη 9 Μαΐου.

Μάλτα. REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Μεταξύ των κτιρίων-ορόσημων και μνημείων που συμμετέχουν είναι ακόμη το δημαρχείο Λευκωσίας και η πλατεία Ελευθερίας στην Κύπρο, η γέφυρα Samuel Beckett και τα κτίρια του ιρλανδικού κοινοβουλίου στο Δουβλίνο, το δημαρχείο του Βίλνιους, το φρούριο St Angelo στη Βαλέτα, το προεδρικό μέγαρο στη Μπρατισλάβα, η πλατεία Cibeles στη Μαδρίτη και το ρουμανικό κοινοβούλιο στο Βουκουρέστι.

Γ. Γεραπετρίτης: Νευραλγικός ο ρόλος της ΕΕ

«Σε περιόδους που διακυβεύονται η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια, ο ρόλος της Ενωμένης Ευρώπης είναι νευραλγικός και οφείλει να στηρίζει τη διαφύλαξη της παγκόσμιας σταθερότητας», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε μήνυμά του για την Ημέρα της Ευρώπης.

Υπογραμμίζει δε πως «η Ελλάδα, ως ένα εκ των αρχαιότερων μελών της, συμβάλλει εδώ και περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες στην επίτευξη της ευρωπαϊκής ενοποίησης, διεύρυνσης και ολοκλήρωσης».

«Το 1950, στην πέμπτη επέτειο από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Διακήρυξη της 9ης Μαΐου, γνωστή και ως Διακήρυξη Schuman, έθεσε τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Στόχος της Διακήρυξης ήταν η αποτροπή ενός μελλοντικού πολέμου μέσω της δημιουργίας μίας ισχυρής Ένωσης ευρωπαϊκών κρατών, δεδομένου ότι “η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να διαφυλαχθεί αν δεν αναληφθούν δημιουργικές προσπάθειες ανάλογες των κινδύνων που την απειλούν”», σημειώνει ο κ. Γεραπετρίτης.

«Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, «η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 πλέον κρατών-μελών, προασπίζεται ένθερμα, σε ενωσιακό και διεθνές επίπεδο, τη δημοκρατία, την ελευθερία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Όπως τονίζει ο κ. Γεραπετρίτης, «χρέος όλων των ευρωπαϊκών κρατών, έχοντας ως παρακαταθήκη τη Διακήρυξη Schuman, είναι να συνεχίσουν να εργάζονται με στόχο την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, της ευημερίας των πολιτών, καθώς και τη διασφάλιση της θέσης της Ευρώπης ως σημαντικού παράγοντα στη διεθνή κοινότητα».

Διαβάστε ακόμη

Ν. Δένδιας για Ημέρα Ευρώπης: Πιστοί στο όραμα του ιδρυτή μας για μια Ενωμένη Ευρώπη

Ημέρα της Ευρώπης 2024: Εκδήλωση την Κυριακή από την Κομισιόν και το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα