Πολιτιστικά
Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 09:05

Πειραιάς: ένα σημαντικό λιμάνι Τέχνης

Ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα «Πειραιάς - Επίνειο Τέχνης» εγκαινιάζεται την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, στη γκαλερί του Νότου [Κουντουριώτου 152, Πειραιάς].

Ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα «Πειραιάς - Επίνειο Τέχνης» εγκαινιάζεται σήμερα, Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, στη γκαλερί του Νότου [Κουντουριώτου 152, Πειραιάς].

Την έκθεση -η οποία θα διαρκέσει έως τις 22 Δεκεμβρίου- επιμελείται η ιστορικός Τέχνης Όλγα Λατουσάκη, ενώ για το concept, την  οργάνωση και την  επικοινωνία της έκθεσης την ευθύνη έχει ο Δημήτρης Λαζάρου.

44 σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, αποδεικνύοντας ότι ο Πειραιάς, εκτός από επίνειο της Αθήνας κι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια διαμετακομιστικού εμπορίου της Ευρώπης, μπορεί να αποτελεί κι ένα σημαντικό λιμάνι Τέχνης, διαφορετικών τάσεων και τεχνικών.

 Η Όλγα Λατουσάκη στο κείμενό της με τίτλο «Πειραιάς | Επίνειο Τέχνης | Σταυροδρόμι πολιτισμών» επισημαίνει:

«Πειραιάς, ένα λιμάνι ιστορικό, δυναμικό και προσοδοφόρο. Ταυτόχρονα, μια αγκαλιά πολιτισμού και νέων ιδεών, ένα μέρος όπου μπροστά στην απεραντοσύνη της θάλασσας, η ψυχή βρίσκει καταφύγιο. Αμέτρητα τα τραγούδια και τα ποιήματα προς τιμήν του, αξέχαστος για αυτούς που τον έχουν ζήσει πραγματικά, περιπλανώμενοι στα σοκάκια και τις πλατείες του, και βαθειά πληγή για αυτούς που τον έχουν αποχωριστεί.

Ιστορικά, ο Πειραιάς υπήρξε το πρώτο μεγάλο οργανωμένο και οχυρωμένο λιμάνι των χρόνων της αρχαιότητας στη Μεσόγειο, και μέχρι και σήμερα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομικής ανάπτυξης της πρωτεύουσας. Παρά την κρίση, η αγορά του, αλλά και η σημαντική γεωγραφική του θέση το καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του κόσμου. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, πως η Κίνα θεωρεί τον Πειραιά “κεφάλι του δράκου”, έναν στρατηγικής σημασίας διαμετακομιστικό κόμβο.

Σήμερα, το λιμάνι είναι, εκτός από χώρος  σύγχρονων υπηρεσιών και επιχειρηματικής δραστηριότητας, ένα σημείο συνάντησης τουρισμού και τέχνης, στου οποίου τις ακτές μπορεί κανείς να δει και να θαυμάσει τα αποτυπώματα ενός αρχαίου πολιτισμού, παράλληλα με τον ζωντανό χαρακτήρα της πόλης. Λόγω του ρόλου του ως σταυροδρόμι εκατοντάδων πολιτισμών, ο Πειραιάς αποτελεί και ένα λιμάνι τέχνης, ένα ανεξάρτητο σημείο συνάντησης εικαστικών δρώμενων και αγοράς, ανοιχτό στο ρίσκο και στις νέες ιδέες.

Ο ρόλος αυτός ενέπνευσε και τη συγκεκριμένη έκθεση, η οποία σκοπό δεν έχει να αναδείξει στιγμές της πόλης του Πειραιά, αλλά στιγμές τέχνης. Μέσα από έργα διαφορετικών θεματολογιών και τεχνικών, θα αναδειχθεί ο πολύπλοκος χαρακτήρας του: ένα ψηφιδωτό τάσεων και επιρροών, το οποίο, παρά την οικονομική του δύναμη, δεν ξεχνά την ιστορία του».

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Zaxaroula Bongard, Jan Liodaki, Χριστίνα Αγγελά, Ιφιγένεια Αποστολοπούλου, Μαίρη Αρνή, Ελένη Βαρουξάκη, Όλγα Βερυκάκη, Γιούλη Βρανά, Ανδρέας Γαβριλιάδης, Έλενα Γεωργανά, Δέσποινα Γεωργιάδη  Θεσσαλονικέως, Παλίντα Γεωργουλάκου, Τάσος Δήμος, Εύα Διβάρη, Δημήτρης Εμμανουήλ, Ελένη Ευθυμιάδου, Βάσω Γκιώνη Ζησιμοπούλου, Ευδοκία Θωμοπούλου, Εβίτα Κανέλλου, Σπύρος Κολυβάς, Βασίλειος Κομνηνός, Μίνα Κουζούνη, Μαρίνα Κουτσοσπύρου, Ελένη Κύρου Τσακάλου, Πένη Μαναβή, Χαρά Ματζουρανάκη, Κατερίνα Μαυρολέων, Κέλη Μελά, Νίκη Μιχαηλίδου, Ρούλη Μπούα, Ευσταθία Μωραΐτου, Μαρία Ντάρλα, Ελένη Μαραγκάκη Ξηρομάμου, Γιάννης Πανουτσόπουλος, Άσπα Παπαλεξανδρή, Περσεφόνη Παυλή,  Ειρήνη Πετροπούλου, Λίνα Ρωμανού, Νίκος Σιαλακάς, Μαίρη Στεφάνου, Μαίρη Τριβιζά, Φαίη Τσακαλίδου, Ελένη Τσιλιλή, Δήμητρα Φακάρου.

gkoul@naftemporiki.gr