Πολιτιστικά
Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 09:30

Jesse Davis: «…ο στόχος ενός καλλιτέχνη είναι να ξεπερνά διαρκώς τον εαυτό του…»

Ένας από τους σπουδαιότερους alto σαξοφωνίστες της σύγχρονης τζαζ σκηνής, ο κορυφαίος Αμερικανός μουσικός Jesse Davis,  έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μας μιλά για τις εμφανίσεις του με το κουαρτέτο του, στο Half Note Jazz Club, από την Παρασκευή 26 έως και τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Ένας από τους σπουδαιότερους alto σαξοφωνίστες της σύγχρονης τζαζ σκηνής, ο κορυφαίος Αμερικανός μουσικός Jesse Davis,  έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μας μιλά για τις εμφανίσεις του με το κουαρτέτο του, στο Half Note Jazz Club, από την Παρασκευή 26 έως και τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου.

Τι σας φέρνει στην Ελλάδα;

«Φαντάζομαι, αυτό που, ενδεχομένως, ισχύει για κάθε μουσικό σαν κι εμένα που επισκέπτεται μία χώρα, για να παρουσιάσει τη δουλειά του: οι συναυλίες. Τώρα, ο τρόπος προσέγγισης για τη συγκεκριμένη περίσταση ήταν ότι ο μπασίστας μας, ο Martin Zenker, έκανε την επαφή με τον χώρο, και το club ανταποκρίθηκε θετικά». 

Τι θα παρουσιάσετε στο ελληνικό κοινό;

«Για μένα, πρώτα και κύρια, μια μουσική που εκφράζει την αγάπη και την ψυχή! Μια μουσική που να δίνει στο κοινό την αίσθηση της ζεστασιάς, της πνευματικότητας και να είναι (ελπίζω!) καθηλωτική, αλλά και κατανυκτική». 

Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σας με τη μουσική;

«Δεν είναι πολύ δύσκολο ή σπάνιο να συμβεί σε ένα παιδί από μια πόλη σαν τη Νέα Ορλεάνη, γεμάτη μουσική. Όταν ήμουν περίπου 10 ετών, ο αδελφός μου, ο Roger, μου αγόρασε ένα σαξόφωνο, σε μία εποχή που είχα τραυματίσει άσχημα τον ώμο μου, παίζοντας football. Εκείνος μου έμαθε τα βασικά της μουσικής και του σαξοφώνου. Βέβαια, μετά, ήταν μεγάλη η επιρροή του Ellis Marsalis».

Ποιο σημείο της καλλιτεχνικής σας πορείας θεωρείτε καθοριστικό για τη σπουδαία σας εξέλιξη;

«Όταν κατάλαβα πλήρως και συνειδητοποίησα ότι ο στόχος ενός καλλιτέχνη είναι να ξεπερνά διαρκώς τον εαυτό του».

Πώς βλέπετε την κατάσταση στις ΗΠΑ με την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ;

«Όπως κάθε ακραία κατάσταση, είναι μία ευκαιρία, σε συνάρτηση με το Σύνταγμά μας, να αποδειχθεί ότι το σύστημα δουλεύει. Και ότι, ανεξάρτητα σε ποια πλευρά κανείς βρίσκεται, η δικαιοσύνη δοκιμάζεται, αλλά, τελικά, επικρατεί». 

Τι εύχεστε για τον κόσμο μας;

«Μια παγκόσμια συνειδητοποίηση ότι η κατανόηση και η ανεπιτήδευτη και άνευ όρων αγάπη είναι κλειδιά για την ευρύτερη ανάπτυξη και ευημερία, αν κάτι τέτοιο μπορεί να υπάρξει».

Συντελεστές

Jesse Davis: alto sax, Martin Zenker: bass, Minchan Kim: drums, Paul Kirby: piano.

Πληροφορίες

Half Note Jazz Club: Τριβωνιανού 17, Μετς - Αθήνα, τηλ. κρατήσεων: 210 9213310. Ώρα έναρξης: Παρασκευή και Σάββατο: 22.30, Κυριακή και Δευτέρα: 21.30. Τιμές εισιτηρίων: Α’ ζώνη: 25 ευρώ, Β’ ζώνη: 20 ευρώ, μπαρ: 15 ευρώ, τη Δευτέρα 29/1: έκπτωση 5 ευρώ σε όλες τις ζώνες για κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Media Markt, Seven Spots, Reload Stores, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, ηλεκτρονικά: halfnote.gr και viva.gr.