Κόσμος
Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2017 20:29

Reuters: Ανοιχτή η Τεχεράνη σε συζητήσεις για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων

Ανοιχτή σε συζητήσεις σχετικά με το πρόγραμμα του ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων είναι η Τεχεράνη, σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους αλλά και αξιωματούχους δυτικών χωρών, επιδιώκοντας να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει προκληθεί από το ενδεχόμενο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει τη συμφωνία JCPOA.

Ανοιχτή σε συζητήσεις σχετικά με το πρόγραμμα του ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων είναι η Τεχεράνη, σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους αλλά και αξιωματούχους δυτικών χωρών, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, επιδιώκοντας να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει προκληθεί από το ενδεχόμενο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει τη συμφωνία JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action),

Το Ιράν έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων -όπως τονίζει για αμυντικούς σκοπούς- παρά την κριτική της Δύσης. Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι η στάση αυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας παραβιάζει τους όρους της JCPOA.

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015, η Τεχεράνη οφείλει να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων.

Εντούτοις, οι πηγές που επικαλείται το Reuters τόνισαν πως, με δεδομένες τις απειλές Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, η Τεχεράνη προσέγγισε πρόσφατα τις δυνάμεις που την έχουν υπογράψει (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, Ε.Ε.) για πιθανές συζητήσεις.

Το Ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές για πιθανά ανοίγματά σε συζητήσεις, ενώ το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε από την πλευρά του να σχολιάσει κατά πόσον συνομιλίες για το πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έγιναν στην συνάντηση της 20ης Σεπτεμβρίου στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με πηγές της Ουάσιγκτον, ο κ. Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ότι δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters