Πολιτιστικά
Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017 09:10

Με την ελπίδα ότι μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο

Το πορτρέτο μιας θρυλικής ελεύθερης γυναίκας, της Κυράς της Ρω, εξυφαίνεται επί σκηνής, με φόντο την πολύπαθη ιστορία του Καστελλόριζου του προηγούμενου αιώνα, το βαρύ σκηνικό των διαδοχικών πολέμων, τις αγωνίες και τις μύχιες σκέψεις της, τη μοναξιά αντιμέτωπη με τα στοιχεία της φύσης, αλλά και την ελπίδα ότι μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Με τον δικό της τρόπο.

Το πορτρέτο μιας θρυλικής ελεύθερης γυναίκας, της Κυράς της Ρω, εξυφαίνεται επί σκηνής, με φόντο την πολύπαθη ιστορία του Καστελλόριζου του προηγούμενου αιώνα, το βαρύ σκηνικό των διαδοχικών πολέμων, τις αγωνίες και τις μύχιες σκέψεις της, τη μοναξιά αντιμέτωπη με τα στοιχεία της φύσης, αλλά και την ελπίδα ότι μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Με τον δικό της τρόπο.

Ο νέος θεατρικός μονόλογος του Γιάννη Σκαραγκά, «Η Κυρά της Ρω», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπερδέκα, με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη στην ερμηνεία, στο θέατρο Σφενδόνη, από σήμερα έως τις 22 Οκτωβρίου. Κατόπιν, η παράσταση θα περιοδεύσει στην Ελλάδα.

Μπορεί να μην αλλάζει τον κόσμο, του δίνει, όμως, ένα ιδιαίτερο νόημα

Το συγκινητικό και βαθιά ανθρώπινο κείμενο εμπνέεται από τη ζωή μιας ηρωικής φιγούρας, της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της επονομαζόμενης «Κυρά της Ρω», για να μεταφέρει επί σκηνής τη Δέσποινα, τον ιδιαίτερο κόσμο μιας γυναίκας που κουβαλάει ένα κομμάτι από τις καρδιές και τον χαρακτήρα όλων των Ελλήνων, ένα ταξίδι από την μοναξιά στην ελπίδα και την πίστη στο καλό που κρύβει ο άνθρωπος.

Γεννημένη στο Καστελλόριζο, η Δέσποινα τόλμησε να παντρευτεί τον άντρα που έβοσκε τα ζωντανά του πατέρα της. Κόντρα στη θέληση της οικογένειά της, δεν δίστασε να μετακομίσει μαζί του στο ακατοίκητο νησί της Ρω, μένοντας μόνη της για πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του, αλλά και να εναντιωθεί στους εχθρούς, υψώνοντας καθημερινά την ελληνική σημαία απέναντι από τα τουρκικά παράλια.

Μέσα από ένα τρυφερό και ποιητικό κείμενο, ο Γιάννης Σκαραγκάς εστιάζει στον απομονωμένο άνθρωπο και την ανεξάρτητη γυναίκα που επενδύει στη ζωή, ακόμα κι όταν εκείνη της επιφυλάσσει το πιο σκληρό της πρόσωπο. Συνθέτει την ανθρώπινη διάσταση μιας απλής ευάλωτης γυναίκας και την αντιπαραβάλλει με το σύμβολο και την ηρωική φιγούρα. Πρόκειται για έναν απολογισμό χαράς, διάψευσης και πίστης, για την προσπάθεια του «ασήμαντου» ανθρώπου να δώσει νόημα στη σχέση του με τον κόσμο: Το γεγονός ότι η κυρά της Ρω νιώθει καθημερινά καθήκον της να ανεβοκατεβάζει την ελληνική σημαία, μπορεί να μην αλλάζει τον κόσμο, του δίνει, όμως, ένα ιδιαίτερο νόημα. Αποκαθιστά τη έννοια της λογικής στο μυαλό ενός ανθρώπου, που βρίσκεται πάντα σε απόσταση και από εχθρούς και από φίλους.

Το βιβλίο «Η Κυρά της Ρω» του Γιάννη Σκαραγκά θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κριτική.

Το πιο επίκαιρο και ουσιαστικό σύμβολο

Η Κατερίνα Μπερδέκα στήνει μια παράσταση επίκαιρη, όπου η Κυρά της Ρω συμβολίζει αυτό το κομμάτι της ελληνικής ψυχής που αντλεί δύναμη από τα ελάχιστα και ανανεώνει τις αντοχές του, μέσα από την αλήθεια και το θάρρος να την αντιμετωπίσει.  Απομονωμένη και αντιμέτωπη με αντίξοες συνθήκες, η Κυρά της Ρω γίνεται το πιο επίκαιρο και ουσιαστικό σύμβολο μιας χώρας που επανέρχεται στις βασικές της αρχές, τοποθετώντας ξανά τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο της ιστορίας της. Ενσαρκώνει τη δύναμη του ανθρώπου και κυρίως την ελπίδα ότι, σε δύσκολες περιόδους, η ακεραιότητα και οι λύσεις δεν είναι υπόθεση των πολλών, αλλά του καθένα μας ξεχωριστά.

Την ύψωνε κάθε πρωί και την κατέβαζε με τη δύση του ήλιου

Η Δέσποινα Αχλαδιώτη γεννήθηκε το 1890, στο Καστελλόριζο. Από το 1927, με τον άντρα της, τον Κώστα, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην ακριτική νησίδα Ρω, δυτικά του Καστελλόριζου, εντελώς μόνοι τους, για να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Μετά τον θάνατο του συζύγου της, το 1940, έζησε στη Ρω με την τυφλή μητέρα της και, κατόπιν, εντελώς μόνη της.

Πρώτη φορά, ύψωσε την ελληνική σημαία το 1929, αλλά, από την περίοδο της Κατοχής, όπου υπήρξε και μέλος της Αντίστασης, την ύψωνε κάθε πρωί και την κατέβαζε με τη δύση του ήλιου, μέχρι και τον θάνατό της. Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, σε νοσοκομείο της Ρόδου, στις 13 Μαΐου του 1982.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα, σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη, σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας: Σάκης Στριτσίδης, παραγωγή: «Λυκόφως», Γιώργος Λυκιαρδόπουλος. Ερμηνεία: Φωτεινή Μπαξεβάνη.

Πληροφορίες

Θέατρο Σφενδόνη: Μακρή 4 - Μακρυγιάννη (στάση μετρό: Ακρόπολη), τηλ. ταμείου: 215 5158968 (καθημερινά: 13.30 - 21.30). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: από 5 έως 22 Οκτωβρίου: Τετάρτη: 21.30, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 18.00. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ. Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά. Προπώληση εισιτηρίων: Πανεπιστημίου 39 - Στοά Πεσμαζόγλου, καταστήματα Public, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr και tickets.public.gr.

gkoul@naftemporiki.gr