Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Η μετα- Τσίπρα εποχή άρχισε – Τα στοιχήματα Κασσελάκη, η γκρίνια και τα σενάρια

REUTERS/Louisa Gouliamaki

Οι προκλήσεις του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Με μηνύματα ενότητας από τους πρωταγωνιστές, αλλά και γκρίνια, αιχμές και και ευθείες βολές κατά του νέου προέδρου Στέφανου Κασσελάκη από βουλευτές και στελέχη, που είχαν στηρίξει άλλους υποψηφίους, άρχισε η  μετά – Τσίπρα εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν υπάρχει κάτι στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν όλοι είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια ένα νέο κόμμα και έχει μπροστά του μεγάλες προκλήσεις και απέναντί του μία κυβέρνηση του 41,5%.

Το κύριο ερώτημα βεβαίως είναι αν θα μείνει ενωμένο και πόσο γρήγορα μπορεί να επιστρέψει σε τροχιά διεκδίκησης της εξουσίας σε ένα περιβάλλον αρκετά πολωμένο και με τα σενάρια για τάσεις φυγής ορισμένων προσώπων να έρχονται στο προσκήνιο.

Το μήνυμα Τσίπρα

Η ευχή του Αλέξη Τσίπρα, που παραδίδει τη σκυτάλη περίπου 3 μήνες μετά τη βαριά ήττα στις βουλευτικές εκλογές και την παραίτησή του,  ήταν ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί: «Σιδεροκέφαλος» είπε στον Στέφανο Κασσελάκη, τονίζοντας πως στην πολιτική οι χαρές είναι λίγες και οι δυσκολίες πολλές και διαρκείς. O απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί προοπτική με ενότητα και συντροφικότητα. Τόνισε δε πως από τη χθεσινή ομιλία του νικητή των εσωκομματικών εκλογών κρατάει τη φράση ότι στους συντρόφους και ο δεύτερος είναι πρώτος. «Έτσι είναι. Στους πολέμους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος τίποτα, ενώ στους συντρόφους ο πρώτος είναι ο πρώτος και ο δεύτερος πρώτος» απάντησε ο κ. Κασσελάκης.

Λίγο αργότερα σε στιχομυθία του με δημοσιογράφο ο κ. Τσίπρας σχολίασε με χιούμορ πως «δεν θα σας αφήσουμε να πλήξετε», ενώ ερωτηθείς εάν προβλέπεται «πυρηνική έκρηξη», απάντησε με νόημα: «Νομίζω πως δεν θα ωφελούσε κανέναν».

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις του από το περιστύλιο της Βουλής θέλησε να στείλει μήνυμα ενότητας και μέσα από το πρόσωπο του ανθρώπου που διαδέχεται. «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι κοινή συνισταμένη όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Τον τιμώ και είμαι εδώ για να διατηρήσω ζωντανή την παρακαταθήκη του» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος συνοδευόταν κατά την άφιξή του στη Βουλή από τον βουλευτή επικρατείας, Ευάγγελο Αποστολάκη.

«Όποιος θέλει να βοηθήσει. Όποιος δεν θέλει, να κάτσει στην άκρη»

Ο κ. Αποστολάκης ήταν αυτός που ανέλαβε ουσιαστικά να απαντήσει σήμερα στις αιχμές που ακούστηκαν από νωρίς. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργεί σαν κόμμα. Ούτε τάσεις, ούτε φατρίες, ούτε επαναστάσεις, ούτε εσωτερική αντιπολίτευση. Όποιος είναι δίπλα σε αυτές τις θέσεις, όποιος θέλει να βοηθήσει, εδώ υπάρχει πεδίο να προχωρήσουμε. Όποιος δεν θέλει, ας κάτσει στην άκρη» διεμήνυσε ο κ. Αποστολάκης σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Σχολίασε πάντως ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν πικρίες ύστερα από μία αντιπαράθεση.

«Δεν είναι εύκολο να καταπιείς το γεγονός πως κάποιος σε 20 μέρες προεκλογικής καμπάνιας κατάφερε να πάρει το κόμμα στα χέρια του και με τέτοια διαφορά. Από εκεί και μετά όλοι συνειδητοποιούν την πραγματικότητα. Αν δεν το κάνουν υπάρχουν και άλλοι δρόμοι. Αλλά δεν είναι να φτάσουμε και να ξεκινήσουμε έτσι. Ο ίδιος είναι αποφασισμένος να γίνουν αυτά για τα οποία τον επέλεξε η κοινωνία. Εάν δεν γίνουν αυτά και εάν δεν κάνει τις κινήσεις που πρέπει, το εγχείρημα θα αποτύχει» σημείωσε.

Ο «μεταβατικός αρχηγός» και ο «πλειοψηφήσας»

Είχαν προηγηθεί οι εμφανίσεις του Στέφανου Τζουμάκα και του Πάνου Σκουρλέτη με άκρως αιχμηρές δηλώσεις για τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα, ο κ. Τζουμάκας εκτίμησε ότι με την ηγεσία Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μείνει ενωμένος «με τίποτα», κάνοντας λόγο για «κρίση ηγεσίας» και «μεταβατικό αρχηγό».

Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης σχολίασε πως «η ενότητα πάντα πρέπει να επιδιώκεται, αλλά πρέπει να έχει και πολιτικές προϋποθέσεις» και έκανε λόγο για «μεγάλες αβεβαιότητες». Μάλιστα καθόλη τη διάρκεια της τοποθέτησής του δεν έκανε λόγο για νέο προέδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για «πλειοψηφήσαντα».

Χθες εντύπωση προκάλεσε και η εξαιρετικά σύντομη ανάρτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά το αποτέλεσμα, αφού σε αυτήν δεν συνεχάρη καν τον νεοκλεγέντα πρόεδρο. «Η Αριστέρα είναι εδώ. Η Αριστερά είναι μαθημένη στα δύσκολα» ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει.

Αρκετοί πάντως σχολίαζαν πως όσοι έχουν τάσεις φυγής έχουν τη μνήμη και την εμπειρία του 2015 και της τύχης που είχαν όσοι έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για να ιδρύσουν δικό τους κόμμα.

Η στάση της Έφης Αχτσιόγλου

Η αντίπαλος του Στέφανου Κασσελάκη στον β’ γύρο, πριν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως το αποτέλεσμα στο 75% των εκλογικών τμημάτων, επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του και του έδωσε συγχαρητήρια.

Στις πρώτες δηλώσεις της μετά την ήττα υπογράμμισε πως σήμερα ξεκινά ένας νέος αγώνας για μαχητική αντιπολίτευση, θέλοντας έτσι να στείλει το μήνυμα πως είναι η σύγκρουση με την κυβέρνηση που προέχει και όχι οι εσωκομματικές διαφωνίες.

Οι υποστηρικτές της πάντως που συγκεντρώθηκαν για να τη χειροκροτήσουν είχαν και αυτοί το δικό τους μήνυμα: «Mέχρι τις Βρυξέλλες ακούστε το καλά, δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά».

Μεγάλο στοίχημα οι Ευρωκλογές

Πέρα από τις όποιες εσωκομματικές αντιπαραθέσις, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μπροστά του κρίσιμες εκλογικές μάχες. Η πρώτη, αυτή των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι πολύ κοντά, για να χρεωθεί ένα πιθανό κακό αποτέλεσμα. Έχει άλλωστε ιδιαιτερότητες, αφού η εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών είναι σε μεγάλο βαθμό και ψήφος σε πρόσωπα και όχι τόσο μία ιδεολογική/κομματική μάχη. Το πρώτο μεγάλο τεστ θα είναι λοιπόν οι Ευρωεκλογές σε 8 μήνες, στις οποίες θα φανεί εάν η ελπίδα που γέννησε στα μέλη του κόμματος που τον ψήφισαν, μπορεί να μεταφραστεί και σε αύξηση των ποσοστών στην κάλπη.