Skip to main content

O Τσαβούσογλου άρχισε το παζάρι για τα F-16: Τι ζήτησε από τον Άντονι Μπλίνκεν

REUTERS/Cagla Gurdogan

Θα ήθελε η αμερικανική κυβέρνηση να στείλει επίσημη ενημέρωση στο Κογκρέσο σχετικά με το ζήτημα.

Την στήριξη του αμερικανικού Κογκρέσου ώστε να προχωρήσει μια σχεδιαζόμενη συμφωνία ύψους 20 δισ. δολαρίων για μαχητικά F-16, αναμένει η Τουρκία, σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά από συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Anadolu

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι, συζήτησε το θέμα των F-16 με τον Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ήθελε η αμερικανική κυβέρνηση να στείλει επίσημη ενημέρωση στο Κογκρέσο σχετικά με το ζήτημα.

Υπογράμμισε δε ότι, δεν είναι δυνατό η Άγκυρα να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 με όρους και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως το θέμα μπορεί να διευθετηθεί, αν η αμερικανική κυβέρνηση τηρήσει μια αποφασιστική στάση.

Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι δεν είναι ανάγκη να περιμένει κανείς μια καταστροφή και δύσκολες στιγμές προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

Επίσης, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν πουλά στη Ρωσία εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας, μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ νωρίτερα αυτό τον μήνα σχετικά με τις εξαγωγές στη Μόσχα χημικών προϊόντων, μικροτσίπ και άλλου εξοπλισμού.

Επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να παραβιαστούν οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εντός της Τουρκίας ή μέσω της Τουρκίας, τονίζοντας ότι λαμβάνονται μέτρα για την αποτροπή αυτού του ενδεχομένου.

Ο Μπλίνκεν πέταξε πάνω από τις σεισμόπληκτες περιοχές στην Τουρκία

Όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει ένθερμα τη γρήγορη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με δεδομένα τα βήματα που έχουν γίνει, αν και ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν συγκεκριμένα βήματα.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν θερμά την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών το συντομότερο δυνατό (…) η επέκταση του ΝΑΤΟ στη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν είναι ένα διμερές ζήτημα», σχολίασε ο Μπλίνκεν.

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι η Συμμαχία θα πρέπει να πείσει κυρίως τη Σουηδία να αναλάβει περαιτέρω δράση για να απαντήσει στις ανησυχίες της Άγκυρας.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, πέταξε χθες με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες από τον Εγκέλαδου περιοχές της Τουρκίας, συνοδευόμενος από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για την καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters